Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro när färre tar cellprov i länet

/
  • Tisdagen den 16 april är gyncancerdagen, men antalet kvinnor som gör cellprovtagningar har minskat något i länet.– Det är jätteviktigt att man kommer till sin provtagning och man kan även se det som en förmån, säger Anna Enander, överläkare vid kvinnokliniken på Länssjukhuset.
  • Överläkare Anna Enander skulle helst vilja att cellproverna var gratis, så att provtagningen inte blir en klassfråga.
  • Cellprover tas för att kunna behandla förstadier till livmoderhalscancer.

Tisdagen den 16 april är gyncancerdagen.

Men antalet kvinnor som gör gynekologiska cellprov minskar i länet.

Överläkare Anna Enander på kvinnokliniken på Länssjukhuset tycker att proven borde vara gratis så att det här inte förvandlas till en klassfråga.

Annons

Varje år drabbas 2 800 kvinnor i Sverige av gynekologisk cancer, det vill säga äggstockcancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer.

I den här gruppen är det cirka 450 kvinnor i landet som varje år får livmoderhalscancer, men jämfört med mitten av 60-talet har siffran mer än halverats. Och det är gynekologiska cellprovtagningar som har bidragit till den kraftiga minskningen av antalet kvinnor som fått livmoderhalscancer.

Oroande trend

– Men det är lite färre som kommer på kontrollerna. Och naturligtvis är det här oroande, säger Anna Enander.

Varför har det minskat?

– I storstäder finns vissa områden som har sämre hörsamhet för kallelserna. I och med att provet kostar 150 kronor finns det även kvinnor som inte har råd. Och sen beror det på okunskap att man inte förstår att det är viktigt, säger hon.

De kvinnor som regelbundet kallas till provtagning är mellan 23 och 60 år gamla och då är syftet att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede.

– Det här är en förebyggande verksamhet och tanken är att ta proverna innan man får symtom. Har man fått olaga blödningar kan det vara ett tecken på sjukdom, säger hon.

Gratis vaccinering

Från och med 2012 erbjuds även alla flickor i årskurs fem och sex kostnadsfri vaccinering mot två virustyper av humant papillomvirus, HPV. De här två HPV-typerna orsakar ungefär 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Eftersom vaccinet inte skyddar mot alla virustyper är det ändå viktigt att senare gå på cellprovtagning, även om man vaccinerat sig.

– Men jag tycker att provtagningen borde vara gratis, eftersom man då även har en chans att få med sig dem som har det dåligt ställt. Det här får inte bli en klassfråga, säger Enander.

Verksamheten sköts genom att primärvården gör provtagningen, analyserna läses av på patologavdelningen och kvinnokliniken behandlar avvikelserna.

– Men vi skulle önska en gemensam styrgrupp som håller i alltihop, eftersom vårdkedjan i dag är så splittrad, säger Enander.

Mer läsning

Annons