Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Otroligt med getingar"

/
  • I år har tre dubbelt så många getinganmälningar kommit in till Nomor mot från ifjol.
  • Lars Laxe Nilsson och Carina Persson.

Sommaren har bjudit på perfekta förhållanden för våra svart-gula kompisar.
Och vi kan räkna med att getingarna är kvar i minst ett par veckor till.
– Det är samma höga tryck i hela Sverige, säger Andreas Olsson, driftchef för Nomor.

Annons

Tidig vår, lugn start på sommaren och heta dagar har skapat perfekt miljö för getingarna. I hela vårt avlånga land syns detta och anmälningarna till saneringsföretag har ökat tydligt. Och Sundsvall är inget undantag, här märks stor skillnad sedan tidigare år.

– Det är betydligt mer än det brukar vara här, säger Mikael Lundgren, Anticimex Sundsvall och fortsätter:

– Där vi vanligtvis rör oss under sommaren kommer även anmälningarna in. Så det faller sig naturligt att det blir fler anmälningar i stora städer och stugområden.

Men bara för att det finns getingar i närheten behöver det inte vara något problem, menar Andreas Olsson.

– Jag tycker att man ska ta sig en tankeställare innan man ringer efter sanering. Getingar gör ju mycket nytta i naturen. Är de inte upp i oss, att boet sitter i taknocken eller precis ovanför uteplatsen tycker jag att vi ska låta dem vara, säger han.

Två sundsvallsbor, Lars Laxe Nilsson och Carina Persson, har båda åsikter om de gulrandiga kamraterna.

– Jag har hemma, och jag är snabb och döda dem. Jag har en hund och en liten pojke som jag inte vill ska bli stungna, säger Carina.

– Jag har två som brukar komma varje år, men i år har jag inte sett några. Jag är otroligt mån om att de ska leva, men tycker inte om när de är nära, säger Lars.

Är det så att getingarna för med sig problem och är närgånga kan det vara bra att ta bort boet. Men då gäller det att kalla på hjälp.

– Vi har sett för många tjejer och killar som försökt ta bort ett bo själva som har slutat riktigt illa. Det är då bättre att vänta till hösten när boet är inaktivt och plocka bort de så att de försvinner till nästa sommar, säger Andreas Olsson.

Mer läsning

Annons