Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 vill bygga "Attefallare" i Sundsvall

Attefallshusen blev ingen omedelbar succé i Sundsvall.
Men i år har ansökningarna strömmat in.

Annons

De nya reglerna kom i juli ifjol. Då blev det enklare att bygga ett så kallat Attefallshus, en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadrat som kan byggas utan bygglov på många tomter.

Men till en början var intresset bland Sundsvallsborna svalt.

– Vi hade nog tänkt oss att det skulle komma många ansökningar, att folk hade gått och väntat på lagändringen. Men det var ganska lugnt, säger Susanna Åström, byggnadsinspektör på Sundsvalls kommun.

Under våren har det däremot varit betydligt större intresse.

– Man kanske har hört andra som byggt och fått idén.

Tror du att minskningen av ROT-avdraget kan ha påverkat?

– Det skulle absolut vara möjligt. Men det är ingenting folk säger till oss.

Totalt är det cirka 100 hushåll i Sundsvall som ansökt om Attefallshus sedan lagen kom. Tanken var bland annat att underlätta för den som vill bygga en bostad till exempelvis tonårsbarnen och på så sätt lindra bostadsbristen.

Men i Sundsvall har ingen valt att bygga ett permanentboende.

– Det hade kanske varit enklare att göra det om man fick bygga på en obebyggd tomt. Men som lagen ser ut måste Attefallshuset vara en komplementbyggnad, säger Susanna Åström.

I stället är det bastubyggnader, vedbodar, förråd och gäststugor som varit populära i Sundsvalls kommun. Kommunen har hållit hårt på regelverket och inte godkänt några byggnader över 25 kvadrat.

– Vi har inte velat tulla på reglementet och göra avvikelser, som man kanske kan göra i ett bygglov, säger Susanna Åström.

För att få bygga ett Attefallshus krävs det att man gör en anmälan till kommunen. Därefter måste stadsbyggnadsnämnden lämna ett startbesked.

Många säger att det ändå är ganska krångligt att ansöka om Attefallshus. Håller du med om det?

– Jo, det hör vi ofta. Många trodde nog inte att det skulle vara så många handlingar. Men det är i praktiken samma handlingar som för ett bygglov.

Har du något råd till den som funderar på att bygga?

– Att lämna in de handlingar vi kräver så att ansökan blir komplett. Då får man en snabbare handläggning.

Mer läsning

Annons