Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 1700 larm till räddningstjänsten

/
  • Branden vid Kristinelunds äldreboende var en av räddningstjänstens största insatser under 2013.
  • Larmet om gasläckan i Svartvik innebar att styrkorna fick öva på sina rutiner.
  • Trafikolyckan vid Skönsberg den 29 april var en av många olyckor under året.

1782. Så många larm fick räddningstjänsten i Medelpad under 2013. Flera av de större insatserna slutade betydligt bättre än vad de hade kunnat göra, bland annat branden på Kristinelunds äldreboende.

Annons

Antalet larm om bränder har ökat, likaså antalet larm om trafikolyckor. Men det handlar om ganska små ökningar och Lars Göran Nyhlén på Medelpads räddningstjänstförbund ser positivt på att det under 2013 inte var en enda dödsbrand.

En av de bränder som hade kunnat får allvarliga konsekvenser var branden som bröt ut på Kristinelunds äldreboende på måndagskvällen den 26 november. En trasig torktumlare fattade eld och elden spred sig på andra våningen. Personalen lyckades evakuera flera av de äldre och ingen blev allvarligt skadad.

En brand som fick stora materiella konsekvenser var den som bröt ut på Sundsvall Expressbyrå i Birsta tidigt på morgonen den 9 april. Värden för miljoner gick upp i rök men ingen skadades.

– Det är en gammal fastighet och otätt mellan utrymmena. Det som kunde ha stannat vid en liten brand fick i stället stora konsekvenser, säger Lars-Göran Nyhlén.

En annan händelse som gjorde att räddningstjänsten fick testa sina rutiner och arbetssätt var det läckande tåget i Njurunda. Det var den 4 juni som det larmades om att ett gasmoln syntes från ett godståg.

– Eftersom vi inte visste vilken gas det var blev det ett rejält pådrag. Tåget stannades i Svartvik och till slut visade sig att det var koldioxid som läcktes, vilket är ofarligt. Men det blir ju som en prövning för oss och hur vi ska agera i liknande situationer.

Under året larmades räddningsstyrkor också till 244 trafikolyckor. Fem av dessa var olyckor med dödlig utgång.

– Två av dem skedde på vinterväg och tre på sommarväg. Vid olyckor på sommarvägar blir våldet ofta större. När man kör av vägen finns till exempel ingen snödriva som tar emot. Dessutom kör folk ofta mycket fortare på sommarhalvåret, säger Lars-Göran Nyhlén.

Mer läsning

Annons