Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På glatt underlag

/
  • En hel kenyansk karavan for fram i skogarna i Viforsen igår. I främre pulkan trängdes (fr.v) Fatuma Abdi, 13 år, Happiness Mwesha, 13 år och Irene Khamisi, 15 år. I den bakre tittar Jim Kyalo, 14 år fram mellan Kevin Shitekhwa, 15 år (t.h) och läraren Monica Adhiambo. Callyn Baraza, 9 år, kämpade på snow racer längst bak.
  • Monica Adhiambo och Eric Nilsson förbereder matsäcken innan skoterturen till Klippstugan. I bakgrunden
  • Irene Khamisi, 15 år, testar lite madrassåkning innan det bär iväg.
  • Kylan är ovan om man i vanliga fall har tropisk hetta, och varmare blir det knappast när man åker skoter. Eric Nilsson stoppar om Monica Adhiambo, Jim Kyalo och Kevin Shitekhwa.
  • En hel kenyansk karavan for fram i skogarna i Viforsen igår. I främre pulkan trängdes (fr.v) Fatuma Abdi, 13 år, Happiness Mwesha, 13 år och Irene Khamisi, 15 år. I den bakre tittar Jim Kyalo, 14 år fram mellan Kevin Shitekhwa, 15 år (t.h) och läraren Monica Adhiambo. Callyn Baraza, 9 år, kämpade på snow racer längst bak.
  • Eric Nilsson är i vanliga fall fritidsledare på Skönsbergs fritidsgård. I går ryckte han in som chaufför när de kenyanska gästerna fick åka skoter till Klippstugan i Viforsen.
  • Lite snöbollskrig hann man med innan det var dags för skotertur.

Det pågick lite annorlunda sportlovsfirande i Viforsen igår.

De som satt i kälken tillhör inte de vanaste av skoteråkare, men trots vurpor och ovan kyla tycktes skoterfärden ändå bli en succé för de långväga gästerna från Kenya.

– Jag gillar farten, säger Jim Kyalo, 14 år, från Nairobi.

Annons

Jim Kyalo och hans fem kamraters besök i Sverige har gjorts möjligt av hårt jobb från ungdomar på Skönsbergsgården. Fritidsledaren och gårdagens skoterchaufför Eric Nilsson är stolt över det engagemang som man visat när man sålt kakor och arbetat på marknader.

– De har gjort ett otroligt jobb. De här kenyanska ungdomarna kommer från slummen i Nairobi och lever under svåra förhållanden. Jag upplever att allt blir exotiskt för dem och de är förbryllade över väldigt mycket, säger han.

Eric Nilsson berättar att vägen hit har varit lite kämpig för gästerna, med problem med visum och andra hinder. Många av ungdomarna från Skönsberg besökte Kenya 2009 och stiftade bekantskap med några av de som är på besök i Sverige nu. Vid återseendet i måndags tändes gemenskapen direkt.

– Vi har saknat dem, säger Jim Kyalo.

De sex kenyanska ungdomarna är i grunden en dansgrupp och har i veckan uppträtt med sin lärare Monica Adhiambo på Midnajtsrallyt på Opalen.

Under de två veckor man är här så är schemat intensivt. I går blev de skoteråkning och anordnande av kenyansk buffé och tidigare i veckan har man varit på Himlabadet. Idag lördag sker en efterlängtad premiär för många.

– Vi har spelat en del biljard på fritidsgården. Men jag tycker om snön och ser fram emot att åka skidor, säger Kevin Shitekhwa, 15 år.

Och skoterturen bjuder på viss dramatik. Inför färden upp till Klippstugan i Viforsen är gästerna lite nervösa.

– Jag är orolig att det ska bli guppigt, säger Happiness Mwesha,13, och gör vågrörelser med händerna.

Happiness farhågor besannas delvis. Under färden välter den bakre kälken och det enda man ser är ett virrvarr av skor och mössor som tittar fram. Men det hela slutar lyckligt utan skador, och när man är ute på öppen terräng ser alla ut att njuta över farten, vyerna och att man snart får äta lunch i det fria.

Mer läsning

Annons