Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinheiro hoppar av sin kandidatur

S-politikern João Pinheiro hoppar av sin kandidatur till ordförandeposten i Sundsvalls kommunfullmäktige. Orsaken är ett nedbantat förslag om hur uppdraget ska utformas.

Annons
Tidigare har socialdemokraterna velat utvidga uppdraget till 80 procent, och att ordföranden då ska ansvara för kommunens internationella kontakter. Men det väckte kritik från oppositionen och nu har partierna kommit överens om att lägga sig på en 50-procentig nivå. Ordförandes arbetsuppgifter ska även nu utökas, med bland annat ansvar för demokratifrågor.
Vi har haft en diskussion och kommit fram till en kompromiss. Det här blir en lösning som vi kan leva med, säger Lars Persson (fp).
Syftet med att utöka uppdraget är att kommunfullmäktiges ordförande ska stå fri och inte behöva ha några andra politiska uppdrag. Förslaget lades fram för politikerna i finansutskottet i går.
Men när de internationella relationerna inte längre finns med i förslaget, hoppar João Pinheiro (s) av sin kandidatur. Därmed återstår inte så många av de som nominerats till uppdraget. S-politikerna Roger Johansson och Ewa Back säger sig inte längre vara intresserade. De var däremot intresserade när det rörde sig om ett 35-procentigt uppdrag.
Avhoppen är dock inget som oroar valberedningens ordförande Ingemar Nilsson, eftersom beredningen själv har full rätt att lägga fram ett eget förslag.
Utnämningen av en ny ordförande har blivit en segdragen process för det socialdemokratiska partiet. När Anita Bdioui valdes till kommunalråd i vintras lovade hennes sambo Fredd Sandberg att avgå från posten, men deklarerade snart att han ville sitta kvar. Och utnämningen av en ny ordförande sköts upp gång på gång under våren.
Nu vill socialdemokraterna först ha utformningen av uppdraget färdigt innan de presenterar ett konkret namnförslag.
Vi hoppas kunna välja en ny ordförande på kommunfullmäktige i november, säger Olle Åkerlund, arbetarekommunens ordförande.
Fotnot: Ett 50-procentigt uppdrag innebär en lön på cirka 22 500 kronor, baserat på kommunens grundbelopp på cirka 45 400 kronor.

Mer läsning

Annons