Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Varningar i Facebookgrupper kan vara felaktiga uppgifter

Allt fler varnar för misstänkta inbrottstjuvar på Facebook.
Något som polisen ser risker med.
– Oskyldiga kan helt plötsligt bli misstänkta, säger Annica Odelind, tillförordnad gruppchef inom lokalpolisen.

Annons

I många flöden på Facebook kommer det upp tips om mystiska bilar eller personer som rör sig i vissa områden. ST berättade tidigare om Facebookgruppen Tjuvkoll i Västernorrland där över 11 000 medlemmar delar information om misstänkta brottslingar för att varna varandra.

– Efter vågen av inbrott i Sundsvall och Timrå i höstas har sådana här grupper ökat. Folk har blivit mer medvetna om problemen och vill reagera när brotten börjar ske i närheten av dem själva, säger Annica Odelind.

Det går inte att veta hur sanningsenlig gruppernas fakta är, men Annica Odelind har fått tips hämtade därifrån.

– Det var en person som ringde till mig och tipsade om en misstänkt bil han hade läst om i gruppen och sedan sett. Det är klart att jag tar emot sådana tips, men jag är också medveten om riskerna med det, säger Annica Odelind.

Riskerna är bland annat att hänga upp sig på en viss bil för att många har tipsat om den.

– Sedan kan det ändå röra sig om oskyldiga människor. Det gäller att vara medveten om riskerna när man får tips från sådana här sidor. Det går inte att veta om människor granskar uppgifterna innan de läggs ut på Facebook, säger Annica Odelind.

Ändå förstår Annica Odelind varför sådana grupper finns och lockar många medlemmar.

– Det är klart att människor vill varna varandra om de tror att någon brottsling smyger omkring. Det är ett sätt för dem att försöka förebygga brott, säger hon.

Det händer att människor knäpper kort på misstänkta personer eller på registreringsskyltar och delar i grupperna. I tron om att det kan röra sig om brottslingar.

– Det känns inte helt okej om oskyldiga privatpersoner kan råka illa ut av det, men jag kan ändå förstå att det läggs ut bilder i förebyggande syfte. Grupperna har ändå goda intentioner, säger Annica Odelind.

Annica Odelind hoppas att de flesta tipsar polisen direkt i stället för att gå via Facebook, men hon tycker ändå att grupperna kan hjälpa polisen att hålla koll på vad det ryktas om.

Mer läsning

Annons