Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna vinterns fåglar

/

Nu startar räkningen av vinterfåglar i hela landet.

Hos makarna Elisabet och Bernt Carlsson på Flodbergsudden, i Gångviken, bjuds fåglarna på en smaskig buffé.

– Fåglarna är en av de bästa indikatorerna om hur vår natur mår, säger Bernt.

Annons

Kampanjen "Vinterfåglar Inpå Knuten" pågår från fredag morgon till måndag kväll.

Det går ut på att man ska räkna alla fåglar vid fågelbordet, hur många av varje art som man ser vid ett tillfälle, och sedan rapportera in resultatet till Sveriges Ornitologiska Förening.

– De vill se hur många fåglar som stannar över vintern och även öka intresset för dem, främst på dagis och i skolor, säger Bernt.

– Fågelräkningen speglar vår miljö och det ska bli intressant att se vad som händer nu när stormen Ivar gjorde så att skogen försvann framför huset, säger Elisabet.

Denna vinter är speciell av ett par skäl. Dels var det länge ovanligt milt i stora delar av landet, dels har vi nu haft extrem kyla i norr under en dryg vecka.

Talgoxar och pilfinkar är de vanligaste besökarna hos makarna Carlsson, men även blåmes, domherrar, skator och nötväckor kommer och äter vid de sju matplatserna i trädgården. Talgoxen har toppat listan åtta år i rad – och lär så göra även i år.

Det bjuds på tunnbröd, talg, talgbollar, solrosfrön, jordnötter, äpplen, margarin och hampafrön. Elisabet tipsar om att göra egna talgbollar. Smällt margarin eller kokosfett och blanda i jordnötter och solrosfrön. Låt blandningen stelna något, gör bollar eller fyll blandningen i en halv koksnöt.

Till sist bjuder Bernt på ett bra sätt att starta dagen:

– Äta frukost vid köksbordet och njuta av skådespelet.

Mer läsning

Annons