Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt utveckling på distriktsbridgen

Bridgeåret 2006 bokslut innehåller många glädjeämnen. En sammanfattning slår fast att utvecklingen håller på att skapa en allt fastare bas, som tävlingsmässigt inneburit insatser som vårt lilla distrikt har rätt att yvas över. Givitvis finns också missräkningar i marginalen som irriterar. Förutsättningarna är dock goda för att med rätta krafttag få orosmolnen att skingras.

Annons
Det solida fundamentet har byggts upp tack vare ett långsiktigt och energiskt arbete inom kursverksamheten och utbildningen. Även om de mest ivriga fortsätter att ropa efter snabbare åtgärder som leder till att den stora skaran av nybörjare och trivselbridgare lotsas fram till den permanenta tävlingsbridgen så är det bevisligen faktiskt så att Sundsvallsbridgens trägna "basjobb" redan börjat ge frukt. Deltagarsiffrorna fortsätter att öka trots kortare perioder av stagnationskänsla.
Trots att Medelpad medlemsmässigt utgör ett av de mindre distrikten i landet har framgångarna varit av sådan art att vi kan vara stolta.
Den största missräkningen under det gångna året är att fusionerade Timråklubben BK Stopp fortfarande inte har fått hjulen att snurra i den takt som de flesta förväntat sig. Trots god medlemsanslutning är klubbkvällarna löjligt dåligt besökta.
Torpshammar tvingades detta år att ställa in sina ordinarie spelkvällar på grund av för dåligt deltagarintresse. Klubbens pensionärsgren har dock hållit igång en hygglig verksamhet, som berättar att bridgen långt ifrån är död i samhället med omnejd.
Alnö och Ånge håller ställningarna hyfsat.
På minussidan kan noteras Medelpads Bridgförbunds misslyckades med att få ihop en egen allsvensk div IV-serie. Klanterier med silvertävlingen Luciamixeden måste också noteras som ett rent fiasko.
Den stora förändringshändelsen under året var att de fyra Alliansklubbarna Sundsvalls BK, Haga BS, BK Allians och Sallyhill BK beslutade att definitivt slå samman påsarna den 1 juli i en storklubb som döptes till Sundsvallsbridgen. En fusion har faktiskt stått på agendan i tre årtionden - men bättre sent än aldrig.
Distriktsmästerskapen och SM-finalerna:
Lag-DM:
Finalkampen om en plats till SM-semifinalen i Östersund utvecklas på slutet till en thriller. Lag Sjöblom vinner närmast för lag Per Jansson, Alnö, lag Dan Bylund och lag Leif Sundqvist.
Segrarnas insats i semifinalen blirdock en stor besvikelse.
Medelpadsmästerskapet vinns av lag Alf Tjernberg.
Öppna par:
För första gången anordnades kval till DM för öppna par på klubbnivå, vilket innebar att vi fick sex företrädare från vårt distrikt vid sommarens final i Jönköping månadsskiftet juli-augusti.
Distriktsmästare blev Staffan Hedman-Emil Tibblin. Tre par från Sundsvallabridgen lyckades ta sig till A-finalen vilket innebar att de blev bland de 52 bästa av 167 par. Staffan och Emil låg, liksom Leif Sundqvist-Leif Näslund mycket länge med i toppsammanhanget. "Leifarna" blev efter en fin insats tolva medan Staffan och Emil halkade ner till 26:e plats.
Tre Sundsvallspar fick spela i B-finalen där mixedduon Carina Sjöblom-Thoms Johnsson blev bäst med en 28:e plats.
Mixed par:Mixedkampen blev en tuff historia med bara sju poängs skillnad mellan segrarna Marie Rylander-Andreas Westman och fjärde placerade par. Distriktsmästare blev Ulla Blanck-Lennart Gillander då Andreas spelar för annan klubb utanför distriktet.
Maria och Andreas blev en av de stora överrsakningarna i finalen. Blott 19 år gamla Marie, tävlande för BK Stopp debuterade med att bli åtta i ett ett fält fyllt med rutinerade stjärnor.
Veteranpar:
Leif Sundqvist, som egentligen skulle vara tävlingsledare, kopplades efter ett åldersmiss i sista stund ihop med Lennart Bylund. Duon vann och SM-finalinsatsen blev mycket bra.
Paret blev åtta efter en helt igenom stabil insats.
Dampar:
Stora förhoppningar ställdes till spelstarka paret Helena Strömberg-Anna-Mari Öhlén, men duon fastnade i mittfältet. Töserna revancherade senare under veckan genom att bli sexa i en bronstävling med över 160 par.
Veteranlag:
Kvartetten Eric Boberg-Lennart Sohlin, Sundsvall, Thord Lindberg-Bo Nilsén, Boden var på väg mot finalspel för de fyra bästa då de ledde tävlingen efter drygt halva tiden. Oflyt och slarv innebar att det inte blev någon kamp om den svenska mästerskapstiteln.
Individuella DM:
Lennart Mikaelsson, Alnö BK, överraskar i individuella DM, en tvåkvällars tävling i BK Stopp-arrangemang, genom att sätta en radda av stormästare på plats och vinna titeln närmast före Lennart Sohlin och Inger Byström.
Allsvenskan:
Sundsvallsbridgens lag Helena Strömberg gjorde en bra insats i årets Div II Norra och slutade på fjärde plats, men VP-mässigt en bra bit efter lag Lindesberg, som därmed återfinns i elitserien till nästa höst.
Lag Sundqvist, Sundsvallsbridgen, hade det upplagt för seger i div III Mellersta Norrland, men fick nöja sig med silverplats.
Övriga tävlingar och händelser
* Y-bridges individuella segerstatistik:
Vårsäsongen: Fyrdelad seger med sex segrar var: Haine Haraldsson, Torpshammar , Sören Sjölander do, Eric Boberg, Sundsvallsbridgen och Thomas Johnsson, BK Stopp.
Höstsäsongen: 1) Lennart Sohlin, Sundsvallsbridgen 10 segrar, 2) Eric Boberg, do, 9, 3) Thomas Johnsson 7.
* Spelare från Sundsvallsregionen dominerade BK Hudiks guldtävling i början på året. Sex par med Sundsvallsanknytning fanns med på nio-i-topp-listan!!. Nichlas Eliazohn-Hans-Ove Sandin segrade närmast före Andreas Westman-Bo Sundström.
* Medelpadsrallyt lockade 89 spelare till sina sex deltävlingar och pallstigare blev 1) Dan Bylund, Sundsvallsbridgen, 2) Staffan Hedman, do och 3) Helena Strömberg, do.
* Återigen utmärkte sig Sundsvall i riksförbundets omfattande nybörjartävling. Paret Britt och Jan-Ivan Bjällstål blev trea i tävlingen som lockade 424 par.
* Premiären för den tävling för trivselbridgare, som väntas bli årligen återkommand i Hassela i norra Hälsingland blev en triumf för samboparet Katarina Åkeborg-Kristian Karlsson.
* Spelårslånga Östra Mästerskapet, som är ett samarrangemang mellan BK Stopp och Alnö BK fick följande topptrio: 1) Lisa Åkerdahl, BK Stopp, Lennart Sohlin, 3) Åke Larsson. Totalt deltog 54 spelare i mästerskapet, som innefattade sex deltävlingar.
* Det blev en ordentlig storstädning i Medelpads Bridgeförbunds styrelse vid årsstämman 12 februari. Dan Bylund blev vald till ny ordförande efter Anders Jakobsson. Vice ordföranden Ulla Blanck hoppade också av. Lennart Sohlin gör comeback i styrelserummet och Andreas Westman blir ny ledamot. För övrigt blev stämman oväntat lugn.
* Staffan Hedman vinner i april Bridgetidningens årslånga budgivnings- och utspelstävling i konkurrens med drygt 200 tävlande. En fjäder i hatt för teoretikern Staffan, som i pris tilldelades en plats i den jury som poängsätter problemlösningarna.
* Årligen återkommnde trivseltävlingen Mittkraftsmästerskapet blir en triumf för paret Per Axel Öberg-Christer Hellström. 26 par deltar.
* Silverlaxen, en tävling i Örnsköldsvik, blir en stor framgång för spelare från Sundsvallsregionen. Duon Staffan Hedman-Emil Tibblin blir slagen med en poäng i segerstriden med Rof Glyssner-Krister Persson , Umeå/Botkyrka. Liksom i BK Hudiks guldtävling finns sex par från Sundsvall som placerar sig i topp-i-nio-listan.
* Sundsvalls nya guldtävling Guldskvadern, en tävling kryddad med både bridge- och pokerspel, blev en ren succeé och allt tyder på att den blir årligen återkommande i Casinomiljö. Sundsvallsspelare dominerade bridgespelet. Nio spelare från Sundsvallsregionen återfanns på tio-i-topp-listan som toppas av Micke Melander, Sundsvallsbridgen. Sammanlagd segrare med poker och bridge inräknad blev Thomas Magnusson, Sundsvall.
* Spelårets mest överlägsna seger svarade Lisa Åkerdahl-Lennart Sohlin för i Backespadern. Poängskillnaden till närmaste konkurrenten var poängmässigt lika stor som mellan tvåan och det par som blev tia!.
Eric Boberg

Resultat Pensionärsbridge
Julavslutning, partävl., SJ 2006-12-20, (15 par): 1) Barry Cotz/Jan Ödén 192
2) Henry Häljeryd/Lennart Wiklund 191 3) Inger Byström/Kjell Karlsson 182 4)
Ingvar Wassman/Bernt Andersson 172 5) Leif Persson/Åke Lindström 149

Haga Seniorbridge, Haga pensionärer 2006-12-21, (10 par): 1) Lennart
Wiklund/Sjunne Johansson 123 2) Kjell Söderström/Bo Byléhn 120 2) Kerstin
Andersson/P-E Andersson 120 4) Marie-Louise Augutis/Ulla Blanck 117

Allégården höstavslutning, Centrum 2006-12-28, (10 par): 1) Anne-Marie
Wibron/Alvar Sjöberg 95 2) Karin Eriksson/Sture Holm 91 3) Verner
Olsson/Olan Hedström 86 4) Barbro Hedström/Märit Dahné 82

Mer läsning

Annons