Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtryck på Mittuniversitetet

/

Mittuniversitetet går mot en rekordvår.

Aldrig tidigare har så många sökt en kurs eller utbildning som nu och trycket på Mittuniversitetet är dessutom betydligt större än vad det är på landets universitet och högskolor i genomsnitt.

– Det tycker jag är speciellt intressant, säger Anders Söderholm, rektor för Mittuniversitetet.

Annons

Trycket ökar på landets lärosäten. Fler än någonsin söker kurser och utbildningar. Enligt Verket för högskoleservice beror det framför allt på att ungdomsarbetslösheten är hög och avgångsskullarna från gymnasiet är stora.

Mittuniversitetets rektor, Anders Söderholm, konstaterar att ungdomsarbetslösheten dessutom är högre här än på många andra håll i landet. Men, rekordökningen av antalet sökande till Mittuniversitetet, ser han även som ett kvitto på att universitetets utbildningsutbud är bra.

– Det är särskilt glädjande att förstahandsansökningarna ökar, det visar att vi har ett attraktivt utbud av utbildningar och att fler väljer Mittuniversitetet i första läget. Vi har många distansutbildningar och det möjliggör för många olika typer av studenter att studera hos oss, säger Anders Söderholm.

Men trots det stora intresset så väntar en nedskärning av Mittuniversitetets utbildningsutbud.

Regeringens beslut att omfördela antalet utbildningsplatser från landets mindre universitet till de större kommer att bli en bantning av utbildningsuppdraget med ungefär fem procent till 2015.

Anders Söderholm är lika kritiskt som tidigare. Han skulle tvärtom vilja möta studenternas efterfrågan med ett större utbud av utbildningsplatser på Mittuniversitetet.

Hur ska ni göra för att nå dit?

– Eftersom det här är ett problem vi delar med hela Sverige, så är det väl en svensk opinionsbildning som skulle behövas i första hand, säger han.

Mer läsning

Annons