Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland skjuter upp robotplaner

Ryssland har skjutit upp planerna på att placera ut robotar i Kaliningrad. Beslutet är en tydligt utsträckt hand gentemot Barack Obama som lovar se över planerna på en amerikansk robotsköld i Europa.

Annons

Tonen mellan USA och Ryssland har försämrats rejält den senaste tiden. Den stora stötestenen är de amerikanska planerna på en så kallad robotsköld i Polen och Tjeckien, planer som gick i lås i samband med sommarens kris i Georgien.

Skölden består av radarstationer och avskjutningsramper tänkta att skydda USA och dess allierade från attacker från länder som Iran. Men den ryska reaktionen på planerna var stark, eftersom Moskva anser att skölden hotar Rysslands säkerhet.

I sitt första tal till nationen i november hotade därför Rysslands president Dmitrij Medvedev att placera flera så kallade Iskanderrobotar, med en räckvidd på 40 mil, i den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad nära gränsen till Polen.

Men efter maktskiftet i Washington har tonen mellan länderna förändrats. I måndags talades presidenterna Medvedev och Obama vid i telefon för första gången och kom överens om att förbättra relationerna mellan länderna.

Nu rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax att Ryssland planerar att avbryta robotplanerna. Enligt en anonym militärkälla har flytten av robotarna skjutits upp eftersom USA lovat att inte skynda på arbetet med robotskölden.

Rysslandsexperten Ebba Sävborg är övertygad om att Ryssland genom beslutet hoppas kunna bryta det diplomatiska dödläget genom att erbjuda eftergifter åt Obama.

– Maktskiftet innebär att ryssarna ser sin chans att förbättra relationerna till USA. Det är en chans att bryta en låsning och visa att Ryssland hoppas kunna samarbeta med den nya administrationen, säger hon till TT.

Uppgifterna har ännu inte bekräftats av ryska offentliga källor och Medvedev har tidigare sagt att enda sättet att undvika robotar i Kaliningrad är om USA avbryter konstruktionen av robotskölden.

Exakt vilka löften Obama gett Medvedev när det gäller skölden är inte känt men Obama var redan under valkampanjen kritisk till robotskölden och en källa inom försvarsdepartementet säger till Reuters att Obama nu lovat att se över planerna.

Ebba Sävborg menar att detta varit Rysslands plan hela tiden och att placeringen av robotarna antagligen haft större politisk betydelse än militär.

– Det här har varit ett försök från ryssarnas sida att se om det går att slippa robotskölden. De är nog gärna utan Iskanderrobotar i Kaliningrad också.

En skrotning av planerna skulle vara en stor framgång för Ryssland eftersom robotskölden har varit en mycket en känslomässig sak för ryssarna. Moskva har betraktat planerna som ett brott mot nedrustningsavtalen mellan länderna.

– De måste ha känt att de kärnvapenstyrkor de hade kvar reducerades i betydelse när USA började bygga upp sådana robotsköldar. För när man byggt det på ett ställe kan man ju bygga det på fler platser, säger Ebba Sävborg.

Mer läsning

Annons