Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vår kommun möjliggöra spontanidrott

Jag är inne på min tredje vecka i underbara Florida och jag ska inte säga att drömmen har gått i kras, men den är på god väg att inte bli riktigt såsom jag hade hoppats. Dåligt väder och starka vindar har gjort det omöjligt att ge sig ut på havet och då blir det ganska svårt att fånga fisk. Sedan en polare anslöt från Sverige har det i stället blivit mycket bilåkande för att visa upp närområdet och även en del äventyr i större och mindre format.

Annons

Staden jag bor i heter som sagt Cape Coral och var för en sisådär 70 år sedan träskmarker innan några geniala affärsmän kom på idén att det kunde vara ett bra område att bygga bostäder på. Sagt och gjort; nu bor det över 600 000 människor här och staden kan stoltsera med världens längsta kanalsystem, ett system som de flesta bostäder har direkt tillgång till och på några minuter kan ta sig ut på havet.

Något som fascinerat mig, i ett land där mycket av idrotten sker i skolors regi, är hur väl upplagt det är för spontanidrott. Inom en kvart från min familjs lägenhet finns det fem stora parker som har såväl tennisbanor som baseboll, amerikansk fotboll, basket - och hästsko-kastning, bland annat.

När jag själv åker till dem för att lira tennis är det alltid mycket folk i rörelse, såväl unga som gamla. Parkerna har, vad jag förstått, byggts på privata initiativ men där kommunen åtar sig att sköta driften.

Visst vi har det mesta i Sundsvall men då krävs också att du antingen är medlem i föreningen eller att du får betala, relativt dyra, avgifter för att få röra på kroppen en timme eller två.

I Cape Coral är det helt gratis.

Nog tycker jag att vi borde kunna bygga upp något liknande i Sundsvall? Vi har de kombinerade fotboll/basket-planerna som finns i bland annat Skönsberg och Nacksta, men de byggdes - har jag för mig - av statliga pengar då de var utpekade problemområden.

Det räcker med att vända blickarna åt den skatepark som färdigställdes förra året, som verkligen har gjort succé. Kommunen arbetade tillsammans med åkarna som bäst själva visste vilka sorts trick de behöver för att locka hit folk. Nu är det folk där och trixar runt mest hela tiden.

Det hade varit intressant att se vad som hade kunnat hända om kommunen går ut med ett pressmeddelande där de skriver att de står för mark och underhåll förutsatt att ideella föreningar/företag/privatpersoner kliver in och står för kostnaden att bygga hela rasket.

Om vi nu inte ska göra något av Berners-tomten, åtminstone inte hela, varför inte upplåta halva ytan åt kommande EON Basketball Court där företaget dels kan stoltsera med att de ger tillbaka till the community (det vet de hur man gör här i staterna, den saken är klar), och de kan få slänga upp några snygga reklamskyltar om de nu vill det.

Sex-sju sådana liknande samlingsplatser för olika idrotter och vi ska se att de som inte vill tillhöra en förening (eller vill träna extra för den delen) kommer att flockas till dem. Sedan kan kommunen stå för att anställa en person som åker mellan platserna och håller ett allmänt öga på händelseförloppet men också agerar allt-i-allo.

I sammanhanget handlar det om blygsamma kostnader samtidigt som vinsten tillbaka till vårt samhälle skulle vara värd så oerhört mycket mer.

Mer läsning

Annons