Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigbjörn Olofsson om neddragningens effekter på BB: "Frågan är för tidigt väckt"

Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson vill inte kommentera helgens ST-artikel där en nybliven mamma berättade om bristen på omvårdnad efter att hon fött barn.

– Jag reagerar inte på enskilda fall utan på en systematik. Frågan är för tidigt väckt, säger han.

Annons

Under sommaren har personalen på BB och kvinnovårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus arbetat under de nya förutsättningarna i den kraftigt nedbantade organisationen.

Antalet undersköterskor har näst intill halverats och två barnmorsketjänster har plockats bort.

Liksom den nyblivna mamman Elin Andersson vittnar personalen om att flera arbetsuppgifter som städning, omvårdnad och information till föräldrarna numera får utföras i mån av tid, och tid finns det ont om.

– Den medicinska säkerheten går alltid först och vi har helt enkelt för få händer för att hinna med allt, säger enhetschefen Yvonne Kangas Flodin.

Sigbjörn Olofsson säger att utgångspunkten hela tiden är att säkerhets- och kvalitetskraven i efter Hälso- och sjukvårdlagen ska uppfyllas.

– Innan det kan göras någon utvärdering måste det få gå en tid, säger han.

Klinikchefen Kenneth Challis anser inte att Elin Anderssons erfarenheter från sin BB-vistelsen är riktigt representativ.

– Det måste ses som en udda händelse, men det är sant att vi befinner oss i en enorm omstrukturering. Vi har de kortaste vårdtiderna i Sverige, vi har betydligt färre vårdplatser än tidigare och omsättningen är hög. Jag reagerade också på uttalandena om att det är smutsigt på avdelningen, det är det inte, men att personalen måste prioritera är ofrånkomligt och patientsäkerheten sätts alltid främst, säger han.

Han tycker att resonemanget om vården måste landa i att det är politikerna som tar besluten, och att politikerna tar de beslut som väljarna vill ha.

– Väljarna tycker uppenbarligen att de inte har råd att betala för mer än de får i dag, säger han.

Kenneth Challis håller med om att sommaren har varit tuff på avdelningen och han känner starkt med sin personal.

– I sommar har vi haft tre semesterperioder i stället för två och det är inte en önskvärd situation att personalen ska jobba varannan helg och dessutom bli beordrade till övertid vid sjukdom. Och sjuk blir man ju även om sommaren, inte minst när pressen är hård, säger han.

Är situationen hållbar efter de senaste månadernas neddragningar?

– Det är svårt för mig att säga. Det här är en omställningstid och vi vet inte hur vi kommer ut ur systemet. Men vi kan absolut inte pressa på det mer. Men vårdpersonalen ska ha en stor eloge. Vi har en väldigt lojal personal, säger Kenneth Challis.

Mer läsning

Annons