Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar Heliås

Skolinspektionen kritiserar Heliås friskola i Njurunda för att den inte gav tillräckligt stöd åt ett barn med särskilda behov. Bland annat kallade skolan in polis för att beskriva konsekvenserna av barnets beteende.

Annons

Kritiken gäller en pojke som tillbringade lågstadiet på Heliås friskola i Njurunda. Redan under tiden i förskoleklassen gjordes en psykologutredning som visade att pojken var understimulerad och låg över sin ålder i intelligens.

Pojken fick i början av tvåan en extra resurs som, enligt skolan, skulle hjälpa honom att lösa konflikter och relatera till andra. Men föräldrarna och skolan var oeniga om hur man skulle gå vidare.

Skolinspektionen konstaterar i beslutet att de ansvariga på Heliås friskola i Njurunda inte gjort tillräckligt för att hjälpa pojken. Bland annat har det inte gjorts något åtgärdsprogram som visar vilket stöd han behöver.

Skolinspektionen påpekar att det är skolans ansvar att den fungerar. Skolan ska se till att det finns tillräckligt med kompetens för att sköta denna uppgift.

Senast den 21 juni ska Heliås friskola i Njurunda redovisa vilka åtgärder de vidtagit efter beslutet. Redovisningen avser åtgärder för barn med behov av särskilt stöd. Pojken går numera på en annan skola.

Mer läsning

Annons