Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar skola

Det har rört sig om allt från indragen skolskjuts till att inte ens kunnat ta sig fram inne på skolorna. Nu kritiserar skolinspektionen Sundsvalls kommun och rektorn på Höglundaskolan för deras agerande mot Johanna Eriksson och hennes mamma Harriet Nilsson.

– Det är bra, men synd att vi skall behöva hålla på såhär säger Harriet Nilsson.

Annons

15-åriga Johanna Eriksson lider av svår reumatism. Hon har problem med att ta sig till skolan och röra sig fritt inne på skolan. Ibland är hennes smärtor så stora att hon inte ens har kunnat ta sig till skolan. Johanna och hennes mamma har kontaktat skolan och försökt att få hemundervisning, men Höglundaskolan har nekat henne.

– Det känns som om de trott att jag har bett på och tagit i lite extra när jag har kontaktat dem, säger Harriet Nilsson.

Skolinspektionen har nu tagit del av ärendet är kritiska mot hur Sundsvalls kommun och Höglunda skolan hanterat ärendet. Skolinspektionen vill nu att Sundsvalls kommun lämnar in dokumentation på hur de hanterat ärendet senast den sjunde september i år.

– De har skickat hem läxor till henne, men hon har haft så ont att hon inte orkat göra dem och läxberget bara växer säger Harriet Nilsson.

Skolan har satt in olika åtgärdsprogram och beviljat Johanna viss hemundervisning, men i de som har krävt labbuppgifter eller exempelvis hemkunskapsundervisningen har skett på skolan.

– Det har inte funnits någon hiss på skolan och Johanna har haft sina lektioner på översta våningen, säger Harriet Nilsson.

Johanna har nu slutat på Höglundaskolan och kommer till hösten att börja på Gejjerskolan, med en anpassad studiegång.

– Vi kommer att börja försiktigt, Johanna måste återuppbygga sitt förtroende för skolan säger Harriet Nilsson.

Under tisdagen försökte ST nå skoldirektören Tommy Nilsson, grundskolechefen Eva Jönsson samt Thomas Wiman rektor på Höglunda skolan för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons