Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba ryck med nedskärningarna

/
  • De fackliga representanterna från SPV, Nina Linnsén och försäkringskassans Gunilla Zetterberg hoppades på fler möten med politikerna.
  • Jasenko Omanovic (s), Lars Lindén (kd) och Bertil Kjellberg (m) under gårdagens möte med de fackliga representanterna.

Det ska sparas på statliga myndigheter. Besparingar som drabbar de anställda och kapningarna ska gå fort. – Vi vill åstadkomma effekter och därför ska det gå fort, säger den moderate riksdagsledamoten Bertil Kjellberg.

Annons
Regeringens planerade nedskärningarna på statliga myndigheter skapar stor oro på många arbetsplatser. I går träffades fackliga representanter och riksdagsmän på CSN i Sundsvall för att diskutera olika myndigheters framtid i länet.
En framtid som många ser som synnerligen osäker och enligt, Markus Wiberg ombudsman på fackförbundet ST, känner stark oro inför. Han menar också att det skulle funnits andra lösningar om det inte vore så bråttom.
Vi skulle kunnat klara det här med naturliga avgångar, säger han.
Just snabbheten i de planerade nedskärningarna kan även få andra effekter.
Vi kommer även att tappa nyanställd kompetent personal, säger Markus Wiberg.
Men enligt kristdemokraten Lars Lindén är det något som man får räkna med.
Det finns alltid en risk att man skrämmer bort folk när man gör förändringar, säger han.
Markus Winberg däremot menar att besparingarna på så sätt drabbar medborgarna eftersom myndigheterna i slutändan kommer att få svårt att fullfölja sina uppdrag
Ett par av de fackliga representanter som deltog i mötet under fredagen var Nina Linnsén från SPV och försäkringskassans Gunilla Zetterberg. De var i det stora hela nöjda med vad som sades men tyckte att det spårade ur ibland då diskussionen gick ner på individnivå. Men det var även annat som upprörde.
Vi hade redan besparingskrav på oss och så kommer den nya regeringen med ännu fler. Då måste vi ju säga upp personal, säger Gunilla Zetterberg.
Så visst rådde det lite delade meningar under gårdagens möte, men trots det tyckte många av deltagarna att träffarna skulle fortsätta.
Vi har väckt frågor och kanske har de tagit med sig något av dem, säger Nina Linnsén.

Mer läsning

Annons