Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens vägarbeten

/

Här är listan över sommarens vägarbeten på det kommunala vägnätet i Sundsvall. Kalaset kostar närmare 66 miljoner kronor varav drygt en tredjedel satsas på gång- och cykelvägar.

Annons
Det är ett gammalt program som vi håller på att förverkligar, säger K Lennart Andersson (s), fastighetsnämndens ordförande.
Vintern var tuff för vägnätet. Pendlingen mellan plus- och minusgrader gav både fler och större potthål än tidigare år. Under våren har dessutom oron varit stor för kraftigt höjda priser på asfalt.
Men, i går undertecknades ett avtal mellan kommunen och Peab asfalt som åtminstone inte kommer att betyda att några av de planerade väginvesteringarna får stryka på foten.
Jag har fått indikationer om att det är ett bra avtal ur ekonomisk synpunkt, säger Maria Åhman, tillförordnad avdelningschef på gatuavdelningen.
Samtidigt är vägnätets behov betydligt större än de kommunala resurser som finns. Enligt den inventering gatuavdelningen gjort under våren så skulle det behövas 30 miljoner kronor bara för att klara själva beläggningsunderhållet.
Politikerna i fastighetsnämndens har valt att anslå 22 miljoner kronor för det arbetet.
Vi har en lång lista på vägar men inte pengar som räcker till allt. Av trafiksäkerhetsskäl kommer vi därför att främst få satsa på högtrafikerade vägar och gator, säger Maria Åhman.
För investeringarna i gång- och cykelbanor har fastighetsnämnden anslagit nästan en miljon kronor mer, nästan 23 miljoner kronor inklusive statsbidrag och exploateringsmedel.
Att upphandlingen av beläggningsarbetet kunde avslutas först i går innebär samtidigt att årets vägarbeten startar senare än vanligt. Maria Åhman tror ändå att de planerade insatserna kommer att kunna genomföras.
Vi ska jobba på så fort vi bara kan och Peab verkar vara snabba i gång, så jag tror att vi kommer att hinna med oss i alla fall, säger hon.

Mer läsning

Annons