Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvikarie nära krossas

/

Förra veckan var en sommarvikarie på Kubal nära att få en 500 kilo tung järnkonstruktion över sig när den lossnade från banan som går i taket på fabriken.

Hans snabbhet gjorde att han klarade sig undan med blotta förskräckelsen och ett blåmärke.

Annons

– Vi ser allvarligt på det inträffade och har anmält det som ett allvarligt tillbud, säger skyddsingenjör Hans Gustavsson.

Det är andra olyckan i sommar som drabbar en vikarie på fabriken. I juni fick en 23-åring ström i sig, han fick kvarstanna för observation på sjukhuset men klarade sig utan vidare men. Företaget gick efteråt ut och informerade övriga arbetstagare om risken med det arbete han hade utfört.

Vad får era sommarjobbare för utbildning?

– De får en grundutbildning och går parallellt med erfarna anställda. Det är också en säkerhetsutbildning som de går igenom, den omfattar de moment de ska arbeta med. Efteråt får de skriva på att de genomgått utbildningen.

Att två vikarier drabbats ser han som en tillfällighet och menar att det lika gärna kunde ha varit ordinarie anställda.

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta vår organisation och utbildning, det finns genomarbetade rutiner, säger Hans Gustavsson.

Banan i taket har lagats och det har gjorts förbättringar av utrustningen där det förekommer manuell hantering.

– Det finns planer, och det fanns planer även innan händelsen, om att förbättra utrustningen. Inget ska lämnas därhän. Vi har en grupp som arbetar med uppgradering och ser över säkerheten.

Mer läsning

Annons