Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städbolagen laddar för uppsving

/
  • – Det är spännande och roligt att vara sin egen och stå på egna ben. Jag var helt vimmelkantig och stolt som en tupp när jag fick min första kund.
  • – På starta-eget-kursen trodde man inte riktigt på min affärsidé att städa hemma hos privatpersoner, men jag var tjurig och har inte haft några problem att hitta kunder. Det känns som att det är kunderna som hittar mig, säger Eva Jansson, som driver Ess-Allservice sedan två år tillbaka.

Från och med i dag, 1 juli, är det hälften så dyrt att anlita städhjälp. Den omdebatterade skatterabatten för hushållsnära tjänster är här.

Annons
Städbranschen står på tårna. Enligt Skatteverket registreras 100 nya städbolag med F-skattsedel varje månad. Sedan årsskiftet har 605 städföretag registrerats, en ökning med 20 procent jämfört med förra året.
Eva Jansson står också på tå. Hon putsar fönster i Matfors med ett leende på läpparna. Utanför står firmabilen, med en tydlig städlogga och texten Ess-Allservice. Vid sidan av jobbet vid smältugnen på Kubal drog hon igång sin rörelse redan för två år sedan.
Då hade jag faktiskt ingen aning om skatteändringen, men det blev bra tajming. Det märks tydligt att fler och fler ringer nu. På måndag ska jag träffa en kund som hört av sig tack vare de nya reglerna, säger Eva Jansson.
Hennes affärsidé ligger rätt i tiden, hon erbjuder inte bara städning utan riktar in sig på bredare service riktad på privata hushåll, som till exempel gräsklippning, en tjänst som omfattas av de nya reglerna.
Om det här fortsätter att utvecklas på samma sätt kommer jag att behöva anställa. Jag kan inte vara på två ställen samtidigt, säger Eva Jansson.
Syftet med de nya skattereglerna är att omvandla svart arbete till vitt arbete. Regeringen hoppas också att fler korttidsutbildade ska komma in på arbetsmarknaden och att jämställdheten mellan kvinnor och män ska öka.
Kritikerna menar att de nya skattereglerna bara gynnar de välbeställda - det är hälften så dyrt att köpa hushållsnära tjänster, men vilken barnfamilj har råd att ligga ute med pengar?
Visserligen får man vänta på pengarna, men jag tror att fler och fler tycker att det är värt det. Det kan vara skönt att komma hem till ett städat hem. Man får mer tid över för varandra.
På Wedins fönsterputs har man också märkt av lagändringen.
Det ringer folk till oss varje dag nu och undrar hur det blir och vad det kostar att anlita oss, säger Tony Wedin.
Det märks också att temperaturen har stigit på arbetsmarknaden.
Det har blivit svårare att få tag i kompetent arbetskraft. Vi fick 50 svar på en annons, men ingen hade tidigare erfarenhet av att putsa fönster, säger Tony Wedin.
Städpartner HB riktar sig framför allt mot företag och har inga planer på att nischa sig på städning i privata hem.
Möjligen kan lagändringen sortera bort en del oseriösa företag, men annars tror jag inte att det blir så stor förändring. Jag tror inte folk har råd att ligga ute med pengarna. Och för företagen blir det mycket kringkostnader med ansvarsförsäkringar och liknande, säger Inga Lisa Åslund på Städpartner.

Mer läsning

Annons