Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridiga synpunkter om Sidsjön

/
  • Håkan Magnusson som är kommunens projektledare för framtagande av en detaljplan möttes av många invändningar när förslagen presenterades i går.
  • Det var fullsatt på mötet och extrabänkar sattes in för att alla skulle få plats. Åsikterna var också många och motstridiga.

Intressekonflikter är lätta att hitta när det gäller Sidsjöområdets framtid. I går hölls ett första samrådsmöte om detaljplanens utformning. Det blev överfullt i möteslokalen och åsikterna motstridiga.

Annons
Förslag på utformning finns framtaget av Sidsjö fastigheter som äger stora delar av området och av stadsbyggnadskontoret. Redan där går synpunkterna i sär.
Medan kommunen vill förtäta bebyggelsen kring de gamla sjukhusbyggnaderna vill fastighetsägaren bygga mera utspritt. Sidsjö fastigheters förslag om Bo Klokhus längs Arthur Engbergs väg mötte motstånd från de som bor strax norr därom eftersom byggnationerna skulle skapa skugga på deras gårdar.
Kommunen vill behålla skogsåsarna som gröna skärmar medan Sidsjö fastigheter vill bebygga dem.
Kommunen har överhuvudtaget inte beaktat den uthålliga plan som vi presenterat och som tilltalar folk i området, säger Hans Bark, vd för Sidsjö fastigheter.
Vi har ansvar för att ordna upp regelverk för byggnationerna så att det blir bra för alla, inklusive ägaren, säger Håkan Magnusson, projektledare för Sidsjöns utveckling och planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.
Kommunen vill dra en eventuell framtida väg till Södra berget via Paviljongvägen. Det tycker inte fastighetsägaren är bra, och inte heller de förskolor och skolor som bedriver verksamhet i området ser det som lyckat med genomfartstrafik. Å andra sidan vill de som bor norr om Sidsjön inte heller få mera trafik på sin väg.
Rektorn från Montessoriskolan var mycket missnöjd med kommunens idé att splittra upp skolgården i många små delar genom bebyggelse där skolgården i dag finns, grundtanken för skolan är att hålla ihop alla enheter.
Arkitekten Anders Nyqvist som i flera år arbetat på att få bygga ett ekologiskt hållbart bostadsområde i Sidsjön upptäckte att det inte fanns med på ritningarna vilket upprörde honom.
Håkan Magnusson sade inledningsvis vid mötet att ett detaljplanearbete tar mellan nio och tolv månader. Vilket skulle betyda att det kring årsskiftet finns en detaljplan. Men han påpekade också att processer kan bli långdragna som fallet blivit om golfbanan på Alnö.
Skulle slutsatser dras utifrån gårdagens möte blir det knappast en snabb handläggning. Alltför många har sin speciella relation till området, förutom boende, ägare, företagare och kommun finns alla som idkar sina fritidsaktiviteter där.

Mer läsning

Annons