Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att fiffla med kassan

Ägarna till en lunchrestaurang och en välkänd krog i Sundsvall fick hårda fängelsestraff sedan de manipulerat sina kassaregister för att dölja intäkter.
Nu vill skatteverket sätta stopp för den sortens fiffel – från nästa år måste kontantbranscherna ha en speciell kontrollenhet på kassan.

Annons

På måndagen bestämde Skatteverket för hur Lagen om kassaregister framöver ska tillämpas. Problemet man vill komma åt är det i vissa branscher utbredda fifflet med mörkade intäkter. Det har varit möjligt bland annat för att de moderna datoriserade kassorna ibland haft raderingsfunktioner. Kunden har fått ett kvitto, men beloppen har aldrig nått bokföringen och skattekistan. Så var exempelvis fallet med Stekhusets förre ägare som dömdes till tre års fängelse, samt den kvinnliga ägaren av en lunchrestaurang i Sundsvall som fick ett år bakom galler.

Från och med 2010 ska de flesta som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Lagen omfattar cirka 200 000 företagare inom kontanthandeln.

Skatteverket kommer att genomföra en omfattande kontrollinsats för att kontrollera att lagen efterlevs. Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för de som vill göra rätt för sig att kunna verka under likvärdiga konkurrensvillkor säger Conny Svensson, ledare för kontanthandelsprojektet i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons