Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt näringsliv vill ha ett bättre företagsklimat

/

Visst går det att skapa ett arbetsliv där så gott som alla kan arbeta. Men då krävs det en bättre förståelse av företagens behov. Det menar Malin Wehlin, regionchef på Svenskt näringsliv i Västernorrland.

Annons
I dag står cirka en miljon människor i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden. Samtidigt har vi ett samhälle som behöver skatteintäkter till den offentliga servicen. Det här går inte ihop, säger Malin Wehlin.
Framför allt månar hon om de unga som aldrig varit ute på arbetsmarknaden och aldrig fått en chans att visa sin duglighet. De är extra sårbara eftersom de inte kunnat skaffa sig den plattform som några år i arbetslivet kan ge.
Där tycker jag att samhället borde styra mera. Betona att en utbildning ska leda till arbete och möjlighet att försörja sig. Men då krävs det också bra analyser av vilka jobb som behövs i framtiden, både lokalt och regionalt.
Malin Wehlin menar att coaching är en möjlighet för den som blir arbetslös. Det vill säga att någon från privat eller offentlig verksamhet hjälper personen i fråga att hitta sin styrka och vad just den är bra på.
Alla insatser ska leda till "riktiga arbeten", inte till exempelvis plus eller projektjobb. Det är bra med den nya regeringen som vill ge färre men bättre insatser till dem som söker arbete.
Ett viktigt redskap för att skaffa fram nya arbeten är den skrift som Svenskt näringsliv nyligen gett ut. De har kommit fram till att det är möjligt att få fram 500 000 nya arbetstillfällen. Dessa ska skapas inom den privata sektorn.
Men då måste politikerna lyssna till vad företagen anser att de behöver för att kunna anställa flera personer.
Svenskt näringsliv frågar företagarna varje år om deras åsikter om kommunernas näringsliv. Resultatet har blivit att Sundsvall, från att ha varit i botten av rankinglistan, nu hamnat betydligt längre upp.
Så det har blivit mycket bättre. Men fortfarande kan kommunerna underlätta mera för företagen, exempelvis göra tydligare upphandlingspolicyförfaranden.
Precis som sin arbetsgivare anser Malin Wehlin att det privata företagandet är navet i ekonomin. Med ett bättre företagsklimat skapas flera jobb och fler betalar den skatt som behövs till offentliga utgifter.
Resultatet kan bli att det finns arbete till alla. Till långtidsarbetslösa kvinnor i glesbygd, till ungdomar som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden, till invandrare och till äldre som kan och vill arbeta längre.
Samtidigt behöver den offentliga vården och omsorgen utsättas för konkurrens för att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön.

Mer läsning

Annons