Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade kollar bussutrop

/
  • Gulli Moberg är synskadad. Hon står vid en hållplats i Granlo. Hon åker några hållplatser och stiger sedan av för att åka med nästa tur. Allt för att kolla om bussarna har det för henne viktiga utropet.
  • Synskadade Gulli Moberg väntar på nästa buss. Hon är nöjd med hur utropen sköts på treans linje.

Längs fyra busslinjer i Sundsvall har Länstrafiken lovat att utrop ska ske vid hållplatserna. De synskadades riksförbund åkte igår buss på de linjerna för at kolla om de fungerade.

Resultatet var nedslående.

Annons

Gulli Moberg är en av de fyra som teståkte. Trean till Granlo har sex bussar som trafikerar linjen. Hon är nöjd med resultatet. Av fem turer hade fyra utrop.

Gulli Moberg berättar att hon gått vilse när hon stigit av utan att veta var. Hon har ledsyn men i mörker har hon svårt att orientera sig. När hon gått vilse har hon varit tvungen att beställa taxi, vilket inte heller har varit så lätt när hon inte har vetat var hon har varit.

Peter Tjernberg, informatör för Synskadades Riksförbund, berättar att bristen på utrop har funnits länge. Länstrafiken har många gånger lovat att det ska finnas utrop på linjerna 1, 2, 3, och 4.

– Nu när vi åkte de linjerna fungerade utropen vid 13 turer av 27. Bäst var linje 2 och sämst fungerade linje 1. Där var det utrop på två av sex turer. Sammanlagt går 34 bussturer.

– Jag förstår inte varför det är så svårt att få utropen att fungera. De är inspelade i förväg. Jag vet inte om det är något program som inte fungerar. Jag tycker att plusbussarna också borde ha utrop. Det är många äldre som åker med dem.

Mer läsning

Annons