Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio misstänkta för svarttaxi

Fyra extra utredare har förstärkt ekoroteln i Sundsvall i deras utredningsarbete om de tio misstänkta i svarttaxihärvan. – Vi forcerar arbetet med utredningarna och de flyter på bra, berättar Jan Granqvist vid ekoroteln.

Annons
Mycket av arbetet både när det gällde själva tillslaget och när det gäller utredningsarbetet har polisen i Sundsvall hämta från ett liknande tillslag i Västerås 2005.
Vi jobbar efter deras modell, bekräftar Jan Granqvist.
De tänkta huvudåtalspunkterna är bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och olaga yrkestrafik. Av erfarenheter från Västerås kommer troligen ytterligare några åtalspunkter till. Bidragsbedrägeri där de som dömdes för att ha kört svarttaxi samtidigt de erhållit socialbidrag utan att uppge extrainkomsterna.
Än är det för tidigt att blanda in andra myndigheter, säger Jan Granqvist.
Han är övertygad om att det just nu är stopp för verksamheten. Visar det sig att den återuppstår kommer polisen att slå till igen.
Nu har vi de rutiner som krävs, hävdar han.
ST har tagit del av efterdyningarna av tillslaget i Västerås. Det blev 11 domar i tingsrätten där män mellan 26 till 50 år dömdes. Två av dem fick kortare fängelse på två månader. De övriga fick villkorliga domar med olika antal timmar med samhällstjänst. Tre av domarna överklagades till Svea Hovrätt som i samtliga fall fastställde tingsrättens domar.
En av de som dömdes till fängelse en, en 26-åring från Västerås hade redan ett digert register. Han fanns under åtta avsnitt i belastningsregistret.
De tre som erhållit socialbidrag eller varit sjukskrivna samtidigt som de kört svarttaxi krävdes inte på några stora återbetalningar. Trots att en kvitterat ut 200 961 kronor, en annan 136 242, och en tredje 37 403 kronor krävs de endast på någon tusenlapp i återbetalning.
Det är uppenbarligen inte bara polisen som lärt läxan från Västerås. Där som här nekar de flesta till att de kört svart. I stället var och är versionen att de skjutsat vänner och bekanta och som tack för besväret fått bensinpengar. Något som domstolen hade svårt att svälja då de dömda hade observerats 30 eller mer än 40 tillfällen körande bil med passagerare. Någon yrkesmässig trafik var det ingen som erkände.
Det blev även en dyr affär för skattebetalarna. Ingen av de dömda kunde betala sina advokaträkningar själva. De kostade staten mellan 6 719 kronor upp till nära 30 000. Totalt krävdes en bra bit över 100 000 kronor i advokatkostnader för att få de 11 svarttaxichaufförerna dömda.

Mer läsning

Annons