Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som satsar på friskvård i naturen – i grupp: "Folk är för mycket inomhus"

/
  • Karolina Österlund och Ida-Felicia Jaanus är fortfarande nya i sitt företag men nu är första Crossnature-passet gjort och säsongen för uteträning i gång.
  • Karolina Österlund och Ida-Felicia har länge tränat med varandra, och hjälps åt att leda gruppen i Crossnature, här visas en övning som heter Jägardans.
  • Anette Rönnberg och Ulla Jaanus försöker få varandra ur balans i en övning vid namn enarmsbrottning.
  • Två och två kampas de, Linus Nordin tillsammans med Karolina Österlund samt Kalle Nilsson och Johan Larsson. Med axeln försöker de trycka kompisen bakåt.
  • En står i jägarvila och den andre stödjer mot dennes knän och gör dips, alltså böjer sina armar och jobbar ner och upp, med armbågarna pekandes rakt bakåt.
  • Magövning med boxningsslag.

De korsar naturen för att träna kondition och styrka – tillsammans i grupp.
Med träningsformen Crossnature hoppas tjejerna på Freely få ut fler i naturen.
– Jag tror de allra flesta blir extra peppade av att träna i grupp, säger Ida-Felicia Jaanus.

Annons

Under en utlandsresa formades tanken om att starta eget. I januari blev Freely friskvård verklighet. Ida-Felicia Jaanus och Karolina Österlund lärde känna varandra under en yrkesutbildning för att bli friskvårdskonsulter och sedan dess har de varit vänner och träningskompisar. Båda två älskar naturen och träning vilket nu speglar av sig i den nya verksamheten.

– Valet att börja med träningsformen Crossnature handlar mest om att vi själva gillar det så mycket, säger Ida-Felicia Jaanus och forsätter:

– Sedan så tycker vi att vi sitter för mycket inomhus, vi åker bil till och från jobbet, jobbar inomhus och kommer hem och sätter oss i soffan. Vi tycker därför att man ska passa på när man ska träna med att göra det utomhus.

Läs också: Superenkla metoden: Så lever du ett längre och friskare liv

Och vinsterna med att träna utomhus är många – enligt Ida-Felicia.

– Såklart är det den friska luften, men också att underlaget ändras hela tiden och på så sätt får huvudet vara med extra när man tränar utomhus, säger hon.

Konceptet Crossnature skapades av en tjej från Stockholm och är en riktig blandning av flera olika typer av sporter, exempelvis skidåkning, brottning och fotboll. Det går ut på att röra sig genom naturen och använda vad naturen har att ge samt varandra och sig själv som motstånd.

Ett vanligt pass börjar med en lätt jogg till första stoppet där man gör några uppvärmningsövningar tillsammans i grupp. Efter det rör sig gruppen vidare och under förflyttningen görs ett gäng förflyttningsövningar. Tanken är att förflytta sig mellan olika platser och att under hela passets gång vara aktiv.

– Man behöver inga direkta förkunskaper för den här träningsformen, bara att man kan jogga väldigt lätt i två kilometer, säger Ida-Felicia.

– Man kan anpassa väldigt bra efter varje person, i princip varje övning går att anpassa efter just sina egna förutsättningar, fortsätter Karolina Österlund.

Utöver att vara träningsledare sysslar Karolina och Ida-Felicia med mycket annat i företaget – men allt för att hjälpa företag och privatpersoner med deras hälsa. De sysslar med friskvård inom allt från massage och mental träning till kostrådgivning och hälsoprofilbedömning. Men träningen är en viktig grundsten som ligger nära hjärtat.

För dig som loggar in: 94-årige Sven tränar på gym tre gånger i veckan: "Det är ju så kul"

– Jag har alltid tränat och varit mycket i naturen, men jag hade inte kunnat drömma om att jobba med det. Sedan växte tanken fram tillsammans med Ida-Felicia och det känns fantastiskt kul, säger Karolina.

När vi träffar tjejerna är det dags för att börja det allra första passet Crossnature. Tio deltagare lite spända deltagare är på plats och Karolina Österlund ser ljust på säsongen.

– Vi märker ju av att det är uppskattat och att många bryr sig om sin hälsa. Men i dag fokuserar vi på passet och hoppas på att vi lämnar med glada och utmattade deltagare med rosiga kinder.

Läs också: Kom igång efter graviditeten – här får mammorna tips om magträning

Mer läsning