Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Potatis nytt vapen mot skogsbränder

/
  • Francois Fontaine, är konsult åt det franska företaget Advent Agri i Champagne. Han berättar att tester i Frankrike fallit så väl ut att brandförsvaret på Rivieran ska använda gelen i skarpt läge i sommar. Han ser en potentiell världsprodukt, men är ännu försiktig i sina uttalanden.
  • Helikoptern som syndes i luften ovanför Sulsjön i går spred den nya franska gelen i experimentsyfte. Gelen framställs av 95 procent vatten - och fem procent fransk potatis från Champagne.
  • Här syns hur potatisstärkelsen binder vattnet så den inte avdunstar av hettan när elden närmar sig. Dessutom kapslar den in de brännbara gaser som utsöndras från upphettat trä.
  • Här syns hur potatisstärkelsen binder vattnet så den inte avdunstar av hettan när elden närmar sig. Dessutom kapslar den in de brännbara gaser som utsöndras från upphettat trä.
  • Det franska potatispulvret blandas med vatten för att användas vid helikopterbombning av skogsbranden i går. En av fördelarna är att den är biologiskt nedbrytbar.
  • Helikoptern som syndes i luften ovanför Sulsjön i går spred den nya franska gelen i experimentsyfte. Gelen framställs av 95 procent vatten - och fem procent fransk potatis från Champagne.

Här släcks en svensk skogsbrand med potatis från Champagne. En blandning av vatten och stärkelse kan bli räddningstjänstens framtida vapen, och i går testades den för första gången i Sverige. – Det har helt klart en bättre effekt än bara vatten, säger Lars-Gunnar Strandberg, expert på naturolyckor.

Annons

Branden i naturreservatet vid Sulsjön mellan Sättna och Holm i går var en sedan länge planerad skogsbränning. En del av länsstyrelsens naturvårdande arbete. Men den här gången passade man på att för första gången på svensk mark prova en ny fransk uppfinning vid namn Gel-Feu.

– Det är ett pulver som till 60 procent består av potatismjöl. Inte från matpotatis, utan från en sort som odlas för industriellt bruk, berättar den franske utvecklingskonsulten Francois Fontaine på företaget Advent Agri.

Potatispulvret blandas i vanligt vatten, och då bildas en gel som sedan sprids från luften eller med vanliga brandslangar eller vattenkanoner.

– När den sprids i skogen fungerar den på två sätt. Dels binder stärkelsen vattnet så att det inte förångas av strålningsvärmen. Samtidigt hindrar den brännbara gaser från att utsöndras från träet, säger Francois Fontaine.

Tester som redan gjorts i Frankrike visar att gelen kan användas för att skydda hus som hotas av bränder. I skogen kan den användas för att avgränsa bränder, eller för offensiv bekämpning av elden.

– Och det bästa är att den är helt miljövänlig, helt utan gifter, säger Francois Fontaine.

Det är en viktig skillnad mot det kemiska släckskum som räddningstjänsten använder i dag. Den franska potatisgelen kan lämnas kvar i naturen.

– Det blir Pommes Frites, skämtar en av de franska teknikerna som blandar till gelen inför experimentet.

Lars-Gunnar Strandberg jobbar åt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och hans uppdrag är att samla kunskap om den nya släckmetoden och uttala sig om den är något för svenska förhållanden.

Den anlagda skogsbranden i går bekämpades från helikopter.

– Vi lade ut en brandgata med gelen, och elden gick inte över där. Däremot gick den över med toppbrand på ett ställe där vi använt bara vatten. Då kunde vi snabbt släcka av där med gelen. Sedan gjorde vi lite prov på marken inne i brandområdet. Det visade sig att elden spred sig under gelen i markvegetationen. Antingen går gelen inte tillräckligt djupt, eller så hade vi lagt på för lite, säger Lars-Gunnar Strandberg.

Erfarenheterna efter de första proverna verkar ändå över lag goda.

– Det här är fortsatt intressant, men vi behöver mer erfarenhet och göra fler prover, säger Lars-Gunnar Strandberg.

 

 

 

Mer läsning

Annons