Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar lär sig känna igen intolerans

/

Det pågår massinvandring till Sverige och invandrare är kriminella.

Så kan det låta ibland.

Annons

– Men Sverige säger nej till två av tre asylsökande. Och intoleranta gör likhetstecken mellan hög kriminalitet i storstädernas förorter och att det bor många utlandsfödda där, säger Maria-Pia Cabero från stiftelsen Expo som föreläste för elever på Mikael Elias teoretiska gymnasium på tisdagen.

Maria-Pia Cabero använder undersökningar från BRÅ och andra institut och låter ungdomarna få säga vad de tror påverkar att människor hamnar i kriminalitet. Arbetslöshet, uppväxtförhållanden, droger och alkohol nämns i salen och eleverna får många rätt. Föreläsaren tillägger att en uppväxt med socialbidrag har stor påverkan, och att många i storstädernas förorter har sämre sociala förutsättningar.

Invandrartäta stadsdelen Rosengård i Malmö har omnämnts som Sveriges Chicago. Med hjälp av statistik vill Maria-Pia Cabero visa att den jämförelsen haltar rejält. Hon använder kurvor över våldsbrottslighet där Rosengård hamnar på samma nivå som Stockholms Östermalm, centrala Stockholm landar långt över.

– Ändå säger ingen att Norrmalm är Sveriges Chicago, säger Maria-Pia Cabero.

Att män är mer våldsbenägna än kvinnor ,och att 15-20-åringar står för nästan en fjärdedel av kriminaliteten berättar hon också.

– Men ingen säger att vi ska ta bort dem ur samhället, det är inte rimligt.

Gårdagens föreläsning var ett led i att försöka få ungdomar att ifrågasätta och tar reda på fakta istället för att bara ta emot information. Det är ett samarbete med LO inom toleransprojektet Alla kan göra något.  

Mer läsning

Annons