Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop för att minska buslivet i Njurunda

BRÅ-gruppen i Njurunda vill ta krafttag för att minska våldsbrott och drickande bland ungdomarna. I ett upprop vädjar de till barnens föräldrar att engagera sig mera.

Annons
Vi måste agera och har gått ut med ett upprop till föräldrarna för att få stopp den senaste tidens händelser med misshandel, våldsbrott och skadegörelse i Njurunda, säger Annelie Haglund, kurator på Nivrenaskolan och med i lokala Brottsförebyggande rådet.
Bara förra helgen blev en taxichaufför i Njurundabommen angripen av en ung man, en 22-årig Njurundabo blev svårt misshandlad och fördes till sjukhus med sticksår i ryggen efter att en fest i Mjösund urartat. Men det är bara två exempel på en lång rad incidenter de senaste månaderna.
Vi vuxna måste göra något innan någon dör, så allvarligt är läget, säger Annelie Haglund.
Hon sätter stort hopp till föräldrarna som måste bli bättre på att prata med sina barn, hålla koll på vem de umgås med och var de vistas.
Man litar på sina barn och tror inte att de ska ställa till med något, men det är ändå viktigt att man har en bra dialog och får en uppfattning om vad de gör på kvällarna.
Det är också viktigt att prata med andra vuxna.
När barnen är yngre ringer föräldrarna till varandra, men när det blir äldre känns det plötsligt inte lika självklart, det vet jag själv som har barn i tonåren. Men som förälder måste man ringa till varandra och hålla lite, ingen tar illa upp, det är ju bara ett sätt att visa att man bryr sig om sina barn, säger Annelie Haglund.
Då är det också lättare att stå emot tonåringens argument.
Det är viktigt att säga nej till att unga dricker som förälder och ge tydliga signaler att man inte accepterar det.
Vuxna som kvällsvandrar är ett effektivt sätt att minska våldsbrott, skadegörelse och intag av alkohol bland ungdomar, men uppslutningen har varit dålig den senaste tiden. Under hösten har knappt någon förälder dykt upp till de planerade vandringarna.
Vi har tagit nya tag förut, men nu behövs det igen och vår förhoppning är att kvällsvandringarna kan komma igång igen redan nästa fredag, säger Annelie Haglund.

Mer läsning

Annons