Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen av Haifamordet fortsätter

För ett år sedan hittades 41-åriga Haifa Jamal mördad i sin lägenhet på Affärsgatan i Kvissleby. Fortfarande har ingen dömts för brottet.

– Hade mordet upptäckts tidigare tror jag helt klart att vi haft andra odds, säger vice chefsåklagare Bertil Månsson.

Annons

Hundratals förhör har hållits, tips har granskats och analyserats. Två män har varit frihetsberövade misstänkta för inblandning i mordet men brottet är ännu olöst.

– Det har funnits misstänkta i målet men vi har inte kommit ända fram så att jag kunnat väcka åtal. Men de tidigare misstänkta i utredningen är inte helt avförda än. Vi har vänt på många stenar men inte alla. Det finns fortfarande halmstrån att dra i. Viss verksamhet pågår i utredningen, säger Bertil Månsson.

Ni tror er veta vad som hänt och hur det gått till men det har inte funnits tillräckliga bevis?

– Ja, det kan man väl säga, säger Bertil Månsson.

Tror ni er känna till motivet?

– Vi har inte bestämt oss för ett motiv, det finns fortfarande flera tänkbara.

Finns det fortfarande misstankar om att mordet skulle vara hedersrelaterat?

– Det har inte kunnat avskrivas helt än, säger Bertil Månsson.

Vad tror du om chansen att mordet ska klaras upp?

– Den minskar ju allt eftersom tiden går men det kan jag egentligen inte spekulera i. Det finns fortfarande spår att följa upp, säger Bertil Månsson.

Varför är det här mordet så svårt att lösa?

– Att det tog så lång tid innan det upptäcktes underlättade ju inte arbetet. Hade det upptäckts tidigare tror jag helt klart att vi haft andra odds. Hennes etniska bakgrund har också gjort att det funnits vissa problem för oss trots att vi tagit hjälp av utomstående expertis, säger Bertil Månsson.

På grund av de många och grova brott som utreds i länet just nu har polisens möjligheter att avsätta personal för att arbeta med Haifamordet begränsats.

– Det har lagts ned enormt mycket arbete på den här utredningen tidigare och viss verksamhet pågår än. Nu sker ett analysarbete som jag hoppas ska ge napp, säger Bertil Månsson.

Analysarbetet sker i tre steg.

– Den tyngsta biten är att analysera informationsmaterialet som är mycket stort i den här utredningen. Det blev klart förra veckan, nu ska det sammanställas. Det är steg två, säger Mats Anrep, chef för kriminalpolisen i Västernorrland.

Tredje steget är att redovisa sammanställningen för åklagaren som leder utredningen.

– Det tror jag att vi kan göra efter sommaren och då kan Bertil Månsson besluta hur han vill gå vidare, säger Mats Anrep.

Mer läsning

Annons