Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbygget som försvann i glömska

/
  • Trångt, kurvigt och mycket trafik är något bilisterna på E14 fått vänja sig vid – och någon bättring är inte i sikte.
  • Jakob Björklund, en av många luttrade Matforsbor som vill ha en bättre väg in till Sundsvall.

Triangelspåren, E4-bygget och Ostkustbanan dominerar debatten.

E14 är satsningen som försvunnit.

– Det är klart vi vill ha en ny väg, säger Jakob Björklund, en av många luttrade Matforsbor.

Annons

I årtionden har det pratats om en förbättring av E14, delen Sundsvall-Matfors.

Men inget har hänt trots alla löften och den kommer heller inte att få någon plats i den plan som Trafikverket presenterar idag.

45-årige Jakob Björklund bor i Matfors och arbetspendlar till Sundsvall och har i stort sett i hela sitt vuxna liv hört talats om att en ny väg är på gång.

– Speciellt under rusningstid är det besvärligt och dessutom har hastigheten sänkts på en sträcka, vilket jag dock förstå av säkerhetsskäl, säger Jakob Björklund.

Han cyklar också till sta´n ibland och de cykelsatsningar som gjorts har blivit bra – men det rör sig bara om en mindre del.

På 90-talet fanns det flera olika alternativ för E14.

Till slut togs beslut om att bygga vägen i stort sett där den går i dag och dåvarande Vägverket och regeringen lyfte också in den i trafikplanen, men den försvann 2004 då bilindustrin krävde satsningar i Trollhättan.

– Vi tyckte det var snopet, säger dåvarande kommunalrådet Ewa Back (S).

I dag är hon ordförande i Norrlandsförbundet och tycker det borde satsas mera på infrastruktur för att ge en bättre möjlighet till arbetspendling.

Även om nu Matforsborna blivit luttrade och mer eller mindre börjar ge upp finns dock hopp – trots att den nu hamnar utanför planen från 2014-2025.

– Vi ska i höst mer börja titta på E14 och inte minst kopplingen in mot Sundsvall. Vad vi landar i vet jag inte, men den plan som nu görs ska revideras om fyra år och det är möjligt att den då kan finnas med, säger Christer Karlsson, planerare på Trafikverket.

Mer läsning

Annons