Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallens skola i guldko-final

/

1996 byggde Sundsvalls kommun sin första miljöskola Vallen.
För två och ett halvt år sedan gjorde de en ko-vändning, startade ett eget skolkök, och satte guldkant på tillvaron.
– Nu har vi gått till final i Arlas tävling, Guldko 2014 i kategori bästa matglädjeskola, och vi är väldigt stolta säger skolkockarna Ann-Sofie Vestberg och Gunilla Vesterlund.

Annons

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla foods för att uppmärksamma särskilda insatser inom butik, restaurang och storkök.

– För två veckor sedan dök en representant från Arla upp oanmäld och ville avsmaka vår hemlagade mat. Ugnsstekt fisk och kycklingsoppa stod på menyn och det verkar ha fallit jurymedlemmen väl på läppen eftersom vi gick till final, säger kocken Gunilla Vesterlund och tillägger:

– Och inte gjorde det väl saken sämre att en av våra elever i klass tre, bröt matkön, gick fram till vår gäst, bockade och tog i hand och sade, vad heter du? jag heter William, och du verkar vara en trevlig karl, berättar kocken, Ann-Sofie Vestberg med ett leende.

Vallens skola är Kovlands egen bullerby med mjölkkor som granne på sommaren och jordkällare där elevernas egenhändigt odlade grönsaker, kålrötter, potatis, tomater, gurka med mera kan förvaras.

– Vi brukar få sallad med polkabetor och lila morötter, det gör det hela lite festligare, det är som godis. Och våra matfröknar lagar den bästa spagettin med skinksås som finns, glöm inte det ropar Rebecka Fjällströ tio år.

Köket lagar all mat från grunden lägger stor vikt på kravmärkta och ekologiskt odlade produkter, som utgör totalt 55 procent av den totala produktionen.

En gång i månaden sammanträder matrådet, då får eleverna själva vara med och önska nya maträtter eller tycka till om den mat som lagas.

Den populäraste maten är linssoppa, pasta med skinksås och ugnsstekt fisk, och en dag i veckan är det köttfritt.

– Det bästa med vår skola är att vi har två maträtter med stor salladsbuffé varje dag och fin utemiljö med stora snöhögar och inga bilar säger Anton Falberg 10 år.

Inom två veckor kommer två oanmälda besök till av någon jurymedlem, för att avnjuta och betygsätta maten. Sedan är det final den sjunde april på Grand hotell i Stockholm.

Mer läsning

Annons