Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlänningarna mår mycket bra

Västernorrlänningarna mår bra och bor bra i ett tryggt län. Faktum är att vi mår bättre psykiskt än vad man gör i andra delar av landet. Det finns det siffror på.

Annons

Ja, ja, vi vet. Vi blir fetare och vi blir färre och vi röker och dricker för mycket och rör oss för lite. Dessutom är vi fattigare och sämre utbildade överlag i länet Västernorrland. Bland annat.

Fakta på allt detta går att utläsa i ett livsmiljö- och folkhälsobokslut för 2008 som länsstyrelsen och landstinget har tagit fram tillsammans.

Men det färska bokslutet som är en rapport på ungefär hundra sidor innehåller inte bara dåliga och nedslående uppgifter. Det finns det som är bra också.

Media vinklar ofta på det som blir sämre. Inte alltid, men ofta, det medges.

Här bestämde vi oss för att göra precis tvärtom.

Kolla bara:

Färre i Västernorrland än i riket har nedsatt psykiskt välbefinnande, fler pappor tar ut föräldraledighet och ökningstakten är större än i riket. Fler brott klaras upp och invånarna är både mindre utsatta och mindre oroliga för brott. En högre andel unga i Västernorrland vill driva företag. Fler flyttar faktiskt till länet än bort från länet. Ytterst ansvariga i länets ledning har på så sätt flera goda anledningar att kvittra muntert. De låter nästan lite överdrivet försiktiga i sina kommentarer.

Så här säger landstingsrådet Ewa Söderberg officiellt:

- God livsmiljö och folkhälsa är avgörande faktorer för länets framtid.

Människor som mår bra och trivs har större förutsättningar att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

- Det är bara i Västernorrland som utvecklingen inom dessa områden följs på detta sätt. Bokslutet visar både på goda exempel med positiv utveckling för Västernorrland, och behov av att ge sig på vissa utmaningar.

Och så här uttalar sig landshövding Bo Källstrand:

- Bokslutet är ett viktigt verktyg för att utveckla livsmiljön som styrka i konkurrensen med andra regioner om arbetstillfällen och invånare. Jag är övertygad om att vår attraktiva livsmiljö starkt bidrar till att Västernorrland nu för sjunde året i rad har ett positivt flyttnetto, varav många inflyttade är i familjebildande åldrar.

- Ungdomar är länets framtid. Det är angeläget att prioritera arbetet för att stärka ungas situation, både när det gäller arbetsmarknadsrelaterade och hälsofrämjande insatser.

Bokslutet över livsmiljö och folkhälsa i Västernorrland är det fjärde i ordningen. Tidigare bokslut som har tagits fram gäller åren 2002, 2004 och 2006.

Läs mer: Hela bokslutet går att hitta på länsstyrelsens webbplats www.y.lst.se eller via landstingets webbplats på www.lvn.se

 

Mer läsning

Annons