Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten - en bristvara

/
  • Fotografen Maria Zerihoun följde med miljöexperter från Jordens vänner på en resa längs Jordankusten. Bilderna visas nu i en utställning som turnerar genom Sverige. Just nu hänger den på Kulturmagasinet.
  • Vatten är en bristvara. Och samtidigt en förutsättning för liv. Många människor har mycket knapp tillgång till rent vatten och NBV:s utställning försöker visa hur viktigt det är att tänka efter före.

På vissa ställen drabbas människor hårt av översvämningar. I andra delar av världen breder torkan ut sig. Båda är ett hot mot människan och jorden vi lever på. På Kulturmagasinet visas i två veckor framåt en utställning om vattensituationen längs Jordanfloden.

Annons
Diskussionen om vattenbristen är viktig, och jag hoppas att utställningen kan få dem som kommer att börja fundera, säger Tina Johansson som är intendent på Kulturmagasinet.
Utställningen har producerats av studieförbundet NBV och turnerar i hela Sverige. I anslutning till utställningen finns också en studiecirkel för den som vill fördjupa sig.
Jag jobbar mycket med utställningar som rör samhällsproblem, och blev genast intresserad när jag hörde talas om den här, säger Tina Johansson.
Eftersom utställningen är viktig kommer den tillbaks till Kulturmagasinet till hösten, då den ska användas till undervisning.
Det intressanta med just de här bilderna är att de kommer från Palestina, ett krisområde på många sätt. Det man kan fråga sig är om framtidens konflikter kanske kommer att handla om vatten?
Bilderna visar allt från Döda havet vars vattennivå sjunker med en meter per år, till en badbassäng där turister bekymmersfritt badar i litervis med klorvatten.
En liten tanke kan räcka långt, säger Carin Österström från NBV.
En 100 gram hamburgare kräver 2000 liter vatten under produktionen.
Hisnande. En människa gör ingen ocean. Men om alla bidrar med varsin droppe kanske det inte är för sent att rädda jorden, och färskvattnet.

Mer läsning

Annons