Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda djur utsläppta längs Selångersån

/
  • Madeleine Blom, Angelia Lindqvist, Malin Håkansson, Linnea Lång och Yasmine Olofsson är alla delaktiga i Hela Sundsvall Cyklar och har precis hittat papegojan som gömmer sig i skogen.
  • Yasmine Olofsson och Malin Håkansson är ansvariga för safarin och sköter om djuren.
  • En av krokodilerna lyckades klättra upp i trädet.

Längs Selångersån vid Åkanten är det nu möjligt att gå på safari och se allt från krokodiler till giraffer. Initiativet kommer från Hela Sundsvall Cyklar och ska locka personer att ta cykeln på tipspromenad längs ån.
– Man får inte klappa eller mata djuren, säger Malin Håkansson.

Annons

Det var i början på veckan som djuren började synas längs vattnet nere vid åkanten på vägen mot Nacksta. Hittills har djuren inte rört på sig särskilt mycket men vid flera buskar och träd dyker deras huvuden upp.

– Det är främst för att locka barnen att göra tipspromenaden men alla får göra det, säger Linnea Lång.

På flera olika ställen går det att hämta ut tipsbrickor där en kan kryssa av djuren, tipsbrickorna går bland annat att hämta på kommunhuset, kulturmagasinet och turistbyrån.

När alla djuren har hittats så går det att skicka in resultatet och få chansen att vinna biobiljetter, om man har lyckats svara på en fråga från en drake som sitter längs stigen.

– De här gör cyklingen till en aktivitet utöver att ta sig dit man ska bara, det blir lite folkrörelse över det, säger Madeleine Blom, projektansvarig.

Djuren placerades ut förra veckan av Malin Håkansson och Yasmine Olofsson som är ansvariga för cykelsafarin, och helt lätt var det inte att få ut alla djuren.

– Jag fick klättra upp i trädet för att få upp en krokodil, säger Yasmine Olofsson.

– Så höll du på att ramla ner ur trädet också, säger Malin Håkansson och skrattar.

I alla fall fram tills skolstarten kommer djuren vara fria vid Åkanten men det är inget datum satt för när de försvinner.

– Det är lite test i början så vi får se, säger Malin Håkansson.

Hela Sundsvall Cyklar har haft många projekt och till slutet på veckan börjar cykelskolan i Nacksta där de samarbetar med Svenska För Invandrare.

– Den har varit populär och nu när det har varit uppehåll så är det nog många som längtar efter den, säger Madeleine Blom.

Mer läsning