Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger ut för att klara exportsatsning

/
  • Exportsatsningen blev ett lyft för Aiab i Fagervik. VD Ulf Nilsson räknar med att den nya fabriken ska vara färdig under maj månad nästa år.

Aiab i Fagervik investerar 20 miljoner kronor genom att fördubbla sin produktionsyta. Detta efter en lyckad satsning på exportmarknaden.

Annons
Framförallt är det i Norge som företaget nått stora framgångar. Men även Tyskland, Holland och Storbritannien visar intresse för Fagerviksföretagets produkter.
Exportsatsningen har gått över förväntan, konstaterar Ulf Nilsson, vd.
Aiab startade sin verksamhet under 1970-talet och tillverkar transportabla elverk. En trogen kund är det svenska försvaret. 2003 såldes bolaget och ingår numera som ett dotterbolag i Koncentra som har sitt huvudkontor i Stockholm.
Våra nya ägare trodde på vår produkt och räknade med att detta var något som skulle kunna intressera försvarsmakter i andra länder. Därför togs ett beslut om att göra en exportsatsning.
Sagt och gjort. Aiab i Fagervik som byggde ut sina lokaler 2002 började marknadsföra sin produkt i ett antal länder.
Vi trodde det skulle ta upp till fem år innan vår produkt skulle börja kunna säljas. Det tar alltid lite tid att pressentera nya systemlösningar där våra tilltänkta kunder ska sätta sig in i vårat tänk.
Men uppenbarligen var marknadsföringen från Aiab mycket pedagogisk, för det har bokstavligen exploderat i nya beställningar. Det handlar i princip om en 100 procentig ökning av försäljningen där Norge svarar för 50 procent av köpen.
För att klara en ytterligare volymökning pågår just utbyggnad av fabriken i Fagervik. Tvärs över gatan mitt mot nuvarande lokal markbereds det till den byggnad som ska stå färdig i maj nästa år.
Vi har idag en produktionsyta på 3 000 kvadratmeter. När vi byggt färdigt har produktionsytan ökat med 2 400 kvadratmeter.
Elverket drivs med diesel och ryms i en container som är praktisk att transportera. Ett elverk har en kapacitet motsvarande behovet av ett 20-tal eluppvärmda villor. Aiab tillverkar inget att hålla i lager, utan de stora kraftcontainrarna byggs på beställning. Och några problem med att hålla leveranstiderna har det inte varit trots den stora orderingången.
Vi anlitar ett tiotal underleverantörer i Sundsvall och Timrå för tillverkning av olika delar och det fungerar bra.
I och med att Norska försvaret köper elverken blir det samtidigt en skylt ut mot andra Natoländer som i sin tur kan ge nya beställningar till Aiab. Ulf Nilsson ser med tillförsikt på framtiden.
Det har och är en otrolig slitsam period just nu, men fantastiskt roligt och framtiden känns spännande.

Mer läsning

Annons