Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diakoner vill hjälpa till i kriser

/
  • Catharina Brunnström anställdes som diakon i Timrå församling den 1 februari i år.
  • Ulrika Algesund och Barbro Marklund inne i samtalsrummet i pastorsexpeditionen i Timrå där man kan ta mot för samtals med människor som behöver stöd.
  • Diakonen Catharina Brunnström leder tillsammans med prästen Anders Vickman en samtalsgrupp om sorg.
  • Diakonerna Ulrika Algesund och Barbro Marklund trivs båda med sitt arbete och tycker att mötet med människor i olika situationer är berikande.
  • Från vänster Ulrika Algesund och Barbro Marklund. Båda arbetar som diakoner i Timrå församling och har nu erbjudit sina tjänster till vårdcentralen i Timrå.

Försöker alltid ställa upp när någon ropar på hjälp Vårdcentralen i Timrå kan \"remittera\" patienter till diakoner inom Timrå församling. Kyrkan har lämnat ett erbjudande och nu är det upp till doktorerna och kuratorerna.

Annons
I bland annat Söråker och Stockholm finns redan vårdcentraler som tar hjälp av kyrkan. Det gäller patienter som har besvär som inte beror på fysiska problem. Och det är inte alltid som resurserna räcker till för att ta hand om dessa människor.
Kyrkan erbjuder nu att ställa upp utan någon kostnad. För diakonerna betyder det ytterligare en väg där man får möjligheten att utöva sitt yrke.
Vårt ansvar är att ställa upp för dem som lider kroppslig och själslig nöd, säger Barbro Marklund, en av tre diakoner i Timrå församling.
Hon betonar att utan diakonin stannar kyrkan.
Diakoniexpeditionen finns i Centrumhuset våning 5, vid torget i Timrå.
En diakon har tystnadsplikt, så alla ska våga prata om det som är jobbigt och svårt.
Nyligen tog Migrationsverket i Tallnäs kontakt och ville ha stöd när det gäller asylsökande familjer.
Det finns många ensamstående med barn som behöver någon att samtala med, berättar Ulrika Algesund. Ibland kan det handla om praktiska problem. Till exempel var det en familj som saknade ett skötbord och det visade sig att en anställd på församlingen hade ett och skänkte detta.
För en diakon handlar det ofta om möten med människor som befinner sig i någon slags livskris.
Det är klart att ofta bär man med sig detta efter träffen, säger Barbro Marklund. Därför är det extra viktigt att vi under fritiden hittar annan inspiration för att klara vardagen.
Catharina Brunnström anställdes som diakon i Timrå församling den 1 februari. Hon leder tillsammans med prästen Anders Vickman en samtalsgrupp om sorg.
Vi bjuder in till dessa samtal med en personlig inbjudan till närmast anhöriga till någon som dött, säger hon. Ofta kan det vara skönt att få lyssna till hur andra har bearbetat sin sorg. Men kanske framförallt att kunna sätta ord på sin egen sorg för att kunna gå vidare.
Detta brukar ske brukar ske två till tre gånger per år och Catharina Brunnström betonar att även arbetskamrater och vänner till den döde är välkommen att ta kontakt med diakonerna.
Arbetstiden blir ibland förlagd till helger och kvällar. Orsaken är att det är lättast för människor som arbetar att träffas dessa tider. Man försöker dock se till att expeditionen är bemannad under vardagar.
Diakonerna försöker vara ute bland människor så mycket det går. Ofta görs besök inom äldreomsorgen. I Hagalid finns numera ett liten kyrklokal \"Oasen\" som boende, personal och anhöriga kan besöka för att finna ro eller en stund för eftertanke. Det finns också en möjlighet att ta kontakt med diakonen för enskilda samtal.
Planer finns också att starta ett babykafé i centrala Timrå.
Det finns väldigt många barn som skulle behöva hjälp, säger Ulrika Algesund och vi har inget i centrum, men däremot i andra kommundelar.
Hon har nyligen utbildat sig till relationspedagog och erbjuder sin hjälp till par som funderar på att flytta ihop, skaffa barn eller har relationsproblem.
Det syftar till att ge en ökad självkännedom, bättre självförtroende och djupare kunskap om viktiga faktorer som styr och påverkar våra relationer.
Någon brist på arbetsuppgifter råder inte för diakonerna i Timrå församling. Barbro Marklund betonar att det är ett jobb hon trivs bra med och att just mötet med människor är det som känns utvecklande.
Varje människa är en unik berättelse, säger hon.
Prästerna predikar evangeliet och diakonerna gör evangeliet, avslutar Ulrika Algesund.

Mer läsning

Annons