Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöver hjälp i Timrå

/
  • Per-Arne Frisk (S) menar att det kan bli aktuellt att begära ännu mer pengar för att klara av årets kostnader för försörjningsstöd i Timrå kommun.

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar dramatiskt i Timrå.

Nu begär socialnämnden sex miljoner för att täcka utgifterna.

Men det är inte säkert att de pengarna kommer att räcka.

Annons

Kommunstyrelsen har avsatt 14 miljoner kronor som ska täcka kostnaderna för försörjningsstöd under 2012 i Timrå kommun. Men årets första kvartal visar på siffror som varnar om att de pengarna inte kommer att räcka på långa vägar.

– De två första månaderna ökade kostnaderna enormt men under mars planade det ut lite grann, förklarar Per-Arne Frisk (S) ordförande i socialnämnden.

I fjol uppgick kostnaderna till 19 miljoner kronor men den siffran tror socialförvaltningen kommer att öka ytterligare i år. Därför ansöker man nu om mer pengar. I förstaläget handlar det om sex miljoner kronor som förvaltningen äskar om hos kommunstyrelsen. Den frågan behandlades under socialnämndens möte och ordförande Per-Arne Frisk menar att det är regeringens sjukförsäkringsreform som nu börjar ge utslag.

– Fler blir utförsäkrade och då måste de söka hjälp. Det gör att behovet ökar bland flera grupper i samhället och det är kommunerna som får stå för kostnaderna, säger Per-Arne Frisk.

Beslut om att söka mer medel för att klara försörjningsstödet fattades under onsdagens nämndsmöte. Men det är inte säkert att de pengarna kommer att räcka året ut. Därför kan det bli aktuellt att begära ännu mer medel för att kunna hjälpa kommuninnevånare som vanligtvis skulle få pengar via arbetslöshetsersättning eller försäkringskassan. Enligt Per-Arne Frisk uppgår den siffran nu till 55,8 procent av de som får försörjningsstöd i Timrå kommun.

– När vi diskuterade det här tidigare i år så såg det ut som om att kostnaderna kommer att överstiga 21 miljoner kronor, kanske ännu mer. Därför har vi en reservation om att vi måste få återkomma, säger Per-Arne Frisk.

Mer läsning

Annons