Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning i Ljustorp

/
  • Martin Sjögren, Märta Rönngren, Anders Nigard, ordförande och Lars-Erik Nilsson, från styrelsen för Ljustorps hembygdsförening står utanför hembygdgården som hålls stängd sedan i somras.

Sedan i mitten av sommaren står hembygdsgården öde.

Vattenskadan stängde huset och ännu har ingen lösning kommit till stånd.

– Vi i styrelsen mår rätt dåligt av det här, säger ordförande Anders Nigard.

Annons

Höstarna, vintern och början på året brukar vara den tid då Ljustorps hembygdsgård sjuder av liv. Höstträffarna med berättarkvällar och julstöket är uppskattade av många men nu har allting legat nere.

– I början av året brukar vi ha en middag med alla medlemmar men det kan vi inte ha i år. Det känns fruktansvärt irriterande, säger Anders Nigard.

Allting började med en vattenläcka för ett par år sedan som reparerades men när vattenräkningen kom upptäcktes att över 80 kubikmeter vatten runnit ut i huset.

Golvet revs upp

I slutet av sommaren revs golvet upp av en Sundsvallsfirma och då uppdagades att hembygdsgården som föreningen köpte på 1960-talet var angripet av hussvamp.

– Det här kommer att kosta massor av pengar att reparera och som det är nu så står vi och försäkringsbolagets skadereglerare långt ifrån varandra, säger Anders Nigard.

Efter det att en inspektion gjorts på platsen så fick hembygdsföreningen till svar att skadorna i huset berodde på markfukt. Men den förklaringen godtog föreningen inte.

– Det finns inget som tyder på att ett hus som stått där sedan 1700-talet plötsligt skulle drabbas av markfukt så därför tog vi hit ett annat företag. De konstaterade att det här problemet beror på den vattenskada vi hade för två år sedan, säger Anders Nigard.

Söker pengar

Nu står ord mot ord och fortfarande finns ingen lösning i sikte. Från hembygdsföreningens sida har man börjat söka medel till renoveringen från flera håll. Bland annat från länsstyrelsen, Timrå kommun och man kommer även att föröka få pengar genom att söka bygdemedel.

– Men det är svårt att få pengar och framförallt tar det tid, säger en bedrövad Anders Nigard.

Tomt och öde

Nu står allting stilla på hembygdsgården i Ljustorp och på föreningen hoppas man på att allting ska få en lösning. Men som det är nu ser det mörkt ut och det gamla huset står tomt och öde eftersom

– Det är helt stängt. Vi har ju inget kök och det går inte ens att koka en kopp kaffe, säger Anders Nigard som i dagarna kommer att ta ny kontakt med försäkringsbolaget för att försöka få en lösning på problemet med föreningens hembygdsgård.

Mer läsning

Annons