Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majken och Tore träffar Palmepristagaren

/

Majken Bergman, Laggarberg och Tore Grön, Sundsvall har under många år arbetat för Pingstmissionen i Kongo. De reste till Stockholm på torsdagen för att sammanstråla med en grupp andra Kongomissionärer och ett personligt möte med Palmepristagaren Denis Mukwege som de lärt känna väl under sina år i Kongo. Majken träffade honom när han var nyfödd och hon följde mor och son till en förlossningsavdelning på ett sjukhus en svensk mil bort.

Annons

Modern var väl lite orolig av någon anledning och ville komma till läkaren för kontroll, berättar Majken.

Genom sitt arbete på missionsskolan i Kivuprovinsen i östra Kongo hade hon kommit i kontakt med Denis föräldrar. Med åren utvecklades det till en nära vänskap.

Det var 1954 som Denis föddes. Han hade redan två systrar och fick sedan en lillebror, berättar Majken som är en synnerligen vital 85-årig dam.

Hennes minne tycks kristallklart när hon berättar om de första åren i Kongo som inleddes 1953 när hon som ung småskolelärare anslöt sig till missionsstationen.

En av de insatser hon är uppenbart stolt över är att hon lyckades genomdriva sin idé om att skapa en flockskola.

Det var ju bara pojkarna som fick gå i skolan. Flickorna förväntades växa upp till kvinnor, föda barn och ta hand om familjen. Att ge dem utbildning i att läsa och skriva hade inte ansetts nödvändigt. Men jag lyckades få i gång en klass för flickor som sedan bestått.

Majken stötte också på Denis när han börjat i missionsskolan.

Men jag hade inte honom som elev eftersom jag undervisade flickorna och de var skilda från pojkarna i olika klasser. Men jag kommer ihåg honom från skolgården och från andra tillfällen. Han var en mycket trevlig pojke och uppträdde väldigt fint mot alla, såväl skolkamrater som personal.

Denis kom att utbilda sig till läkare, kirurg och gynekolog. Han var mycket duktigt att studerade vid många berömda universitet och skolor.

Han ömmade nog för kvinnornas situation, tror Majken.

Prisjuryns motivering för att tilldela Denis Mukwege Palmepriset betonar hans arbete för fred och mänskliga rättigheter i denna hårt drabbade del av Afrika.

Tore har tagit med sig ett par fotoalbum från sin tid i Kongo som inleddes betydligt senare, på 1990-talet. Han har också gjort många perioder och bland annat varit med om att bygga ett elevhem för skolbarn som han tillsammans med sin fru också förestod när det blivit byggt.

När han bläddrar bland bilderna finns många bevis för de fasansfulla stamkrig som drabbat Kongo. Men bland de otäcka bilderna finns också många som rymmer goda minnen och stunder av glädje över vad man trots allt åstadkommit på de platser där man verkat.

Majken visar också en bild som rymmer roligare minnen. Det är en tavla när hon tillsammans med några kongoleser färdades i över två dygn i sträck i en liten motorbåt på Kongofloden.

Den tycker jag hemskt mycket om, säger hon spontant.

Mer läsning

Annons