Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muddringen har börjat

/
  • Det stora mudderverket är på plats i vattnet utanför Söråkers hamn och går allt enligt planerna ska det styra söderut igen innan jul.
  • Den jättelika skopan fylls med bottenslam och vatten.

Nu är grävarjätten på plats i Söråkers hamn.

Sveriges största mudderverk ska röja fri farled.

– Dubbelt så stora fartyg ska kunna komma in, säger Bill Bengtsson från Timrå kommun.

Annons

Det är mycket på gång ute i Söråker. Udden saneras, bäckar leds om och på andra sidan E4 pågår arbetet med den stora kombiterminalen. Ett led i det stora arbetet är att göra hamnen i Söråker mer tillgänglig för de fartyg som finns i farvatten.

– Man anpassar hamninloppet för de båtar som trafikerar Östersjön, säger Bill Bengtsson, kommunens ansvarige för projektet i Söråkers hamn.

Hamnbassängen ägs av Timrå kommun och satsningen på att göra Söråkers hamn mer tillgänglig sker genom ett samarbete med Länsstyrelsen i Västernorrlands län. Totalt kommer muddringsarbetena att kosta tio miljoner kronor och kommun och länsstyrelse delar på kostnaderna. När arbetena är klara kommer området att hyras ut till Deltaterminalen. Beslut om kommunens insats fattades under kommunfullmäktiges sista möte för året.

Sammanlagt rör det om cirka 20 000 kubikmeter massor som måste bort för att göra hamnen tillgänglig för de flesta fartyg. Det mesta av de massorna kommer att dumpas i ett djuphål ute i Klingerfjärden.

Men cirka 6 000 kubikmeter kommer att läggas upp på land. Där ska massorna avvattnas i en särskild lagun och till våren kommer de att kontrolleras för att få reda på om de innehåller några farliga miljögifter.

– Hur pass förorenade massorna är får vi reda på först då, säger Bill Bengtsson.

Men först och ska massorna upp från botten och det är bråttom. Fryser det på så kommer det inte att bli klart före jul och fel väderlek gör att muddringsinsatsen i Söråkers hamn skjuts upp.

– Blir det isläge så måste vi gå vidare för vi vill inte bli fast här uppe hela vintern, säger Håkan Larsson, ansvarig på mudderverket.

Mer läsning

Annons