Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putsjobbet var ett experiment

Det finns en naturlig förklaring till att putsen föll av kyrktornet.

Stiftet utförde ett experiment på Ljustorps kyrka.

– Vi provade med ett fetare kalkbruk där, säger Rickard Isaksson.

Annons

När Ljustorps kyrka skulle renoveras så hade Härnösands stift precis börjat arbeta med ett projekt som heter hållbar kalkputs. Det startades för att stiftet skulle få mer kunskap om problemen på kyrkorna i länet där kalkputsen de senaste åren ofta fallit av i rask takt. I det arbetet var Rickard Isaksson, dåvarande stiftsantikvarie på Härnösands stift, involverad. Han förklarar att man var fullt medveten om att jobbet som utfördes på den östa sidan av kyrktornet i Ljustorp var ett experiment och det utfördes på ett sätt som inte kommer att upprepas.

– Vi skulle inte ha gjort så här i dag, konstaterar Isaksson.

Hur arbetet skulle utföras diskuterades också på byggmöten och då var de hantverkare som skulle utföra jobbet kritiska till tekniken. Men metoden provades ändå och Ljustorps kyrka var den första i länet där tillvägagångssättet testades. Därför skrevs även en klausul in i kontraktet.

– Vi visste ju att när man gick ifrån de gängse reglerna så skulle stiftet stå för garantin, säger Rickardsson.

Hur experimentet gick är alla medvetna om och med facit i hand så kan man konstatera att det blev väldigt fel.

– Det kan man absolut säga. Det är beklagligt det som hänt men man får ställa det i relation till att stiftet försökt bygga upp en kunskap om det här eftersom så mycket pengar används till kyrkorenoveringar. Putsen har ju regnat ner från kyrkorna under de senaste åren, säger Isaksson.

Mer läsning

Annons