Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet som kan hota Gatufesten

/

Nu är det klubbat.

Ingen går säker när det gäller att få arrangera högljudda evenemang i centrala Sundsvall.

Max sju sena arrangemang per år får anordnas och det är först till kvarn som gäller.

– Det är olyckligt, säger Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget.

Annons

Miljönämnden beslutade på onsdagen att begränsa antalet arrangemang på Stora torget i Sundsvall till sju evenemang, som pågår efter klockan 22.00 per år.

– Vi har beslutat i linje med tjänstemannaförslaget men vi ser det inte som en begränsning. Vi har resonerat att det öppnar upp för arrangemang på platser i närhet av stadskärnan, säger Birger Hjörleifsson, miljönämndens ordförande.

Sundsvalls kommun har ambitionen att vara en evenemangsstad och det stora återkommande arrangemanget är Gatufesten. Under de 25 år som Gatufesten har funnits var det bara under de inledande åren som det klagades på ljudnivån.

Under förra året fick Miljökontoret in klagomål, men på andra arrangemang och även på uteserveringar. Därför har miljökontoret tagit fram riktlinjer för vilka arrangemang som kan accepteras.

Gatufesten har hittills abonnerat fyra dagar och Airfestivalen har hållits i två dagar. Men ingen av de festivalerna kan gå säkra. Det är först till kvarn som gäller.

– Jag vet inte hur planeringen ser ut för de som arrangerar festivalerna men samma regler gäller för alla, säger Birger Hjörleifsson.

Enligt honom är det bland annat Airfestivalen som förra året fick klagomål. Gatufesten har länge jobbat aktivt med att bemöta kritik från boende.

– Det gäller att hitta en nivå där boende kan acceptera de här störningarna. Sedan tycker vi att det är tillåtande riktlinjer då sju dagar är mer än i dag, säger Hjörleifsson.

Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget, tycker att det är olyckligt men att de självklart håller sig till gällande lagar och riktlinjer.

– Ur vår synvinkel, som är att utveckla Sundsvall som en evenemangsstad, tycker jag att det är för lite. Det är häftigt när man är på Stora torget och har ett panorama med husen runt omkring.

Men Maria Åslin menar att det är en komplex fråga och att det är viktigt att lyssna på de boende i centrala Sundsvall.

– De som bor där är viktiga. Vi får fundera på andra ställen där man kan arrangera, säger hon.

Gatufestens vd Anna Frisk ställer sig också lite frågande till beslutet.

– Det är märkligt att man begränsar till att antal dagar per år och inte ser till hur man anordnar evenemangen. Det är bättre att sätta andra gränser, säger hon.

Mer läsning

Annons