Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioguiden

Allt om helgens biofilmer – med korta recensioner och betyg av ST:s filmrecensenter.

Annons

Betyg: 4

 

 

X Men Origins: Wolverine

Wolverines soloäventyr är tufft, häftigt och kompromisslöst - klassisk superhjältevara rakt igenom. Hugh Jackman är som född att spela Wolverine. I hans kraftfullt plågade skepnad är mutanten både precis lagom djurisk och djupt mänsklig på en och samma gång.

PE

 

The Reader

Tonårige Michael träffar dubbelt så gamla Hanna, som blir hans första förälskelse. En dag är Hanna spårlöst försvunnen. Inte förrän åtta år senare återser den juridikstuderande Michael henne i en domstolssal, anklagad för fruktansvärda brott.

Kate Winslet förtjänar verkligen sin Oscar för sitt hudnära porträtt av en kvinna med lika mystiskt som mörkt förflutet.

PE

 

Monsters vs. Aliens

Susan träffas av en meteorit och förvandlas till en jättekvinna. Hon hamnar i ett hemligt monsterfängelse med ett gäng likasinnade. Men när illvilliga utomjordingar hotar mänskligheten får Susan & co i uppdrag att rädda jorden.

Monsters vs. Aliens lever i hög grad på ett högt tempo, skojiga figurer och några nypor politisk satir. Dessutom är det uppfriskande att se en kvinna fokus.

PE

 

 

Betyg: 3

 

 

State of play

Russell Crowe spelar luttrade reportern Cal som ramlar rakt in i en saftig konspirationshärva, fylld av lögner, skalbolag, miljardbelopp och mordförsök.

Tidvis är det förbannat spännande, men tyvärr är slutet alldeles för omständligt och krystat.

JH

 

The Boat That Rocked

Brittisk komedi som skildrar piratradions guldera i mitten av sextiotalet, en historia som bär sin charm och varma humor med heder. Ibland är det dock långt mellan skratten och ofta gör de namnkunniga skådespelarna dialogen roligare än vad manuset egentligen förtjänar.

PE

 

Kenny Begins

Kenny Begins består bara av fartig action, fånigheter och bad guys som får på nöten för att de är värda det. Förutsatt att det tramsigt lagda barnasinnet lever och har hälsan har man kul mest hela tiden.

PE

 

Män som hatar kvinnor

Journalisten Mikael Blomkvist och sociopatiske hackern Lisbeth Salander ska utreda vad som hänt en försvunnen brorsdotter till en av Sveriges rikaste affärsmän. Både Michael Nyqvist och Noomi Rapace gör bra ifrån sig i bärande roller. Problemet är att det mesta rullar på i allt för maklig takt.

JH

 

 

Betyg: 2

 

 

Hannah Montana: The Movie

Efter den framgångsrika tv-serien, några hitalbum och en konsertrulle är det nu dags för Hannah Montana att presentera sig i ett äkta bioäventyr.

En välmenande, hurtig och gammeldags saga i nästan lika hög utsträckning som Disneys tidiga animationsklassiker.

PE

 

Sunshine cleaning

Rose har ett skitjobb, en son med skolproblem, en syster med livsproblem och ett trassligt kärleksliv. Problemet med filmen är att det känns som om tre personer berättar varsin historia i mun på varandra. Till råga på allt kommer sedan en fjärde in och försöker desperat få oss att gråta.

EH

 

17 again

Basketlöftet Mike valde tryggheten och sumpade sina möjligheter. 20 år senare får Mike chansen av en mystisk vaktmästare att återvända både till sin gamla kropp och skollaget från då det begav sig. En snäll och präktig historia ända in till den filmiska märgen.

PE

 

 

Betyg: 1

 

 

Fast and furious

Fast and furious bjuder på en spektakulär sekvens med streetracing genom en stad men därutöver är det samma gamla muskelbilar, muskelkillar och trånande tjejer i jättesmå kläder.

HN

 

 

HN: Håkan Norberg, JH: Janne Hallman, PE: Peter Eliasson, EH: Erik Helmerson

 

Mer läsning

Annons