Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioguiden

Annons

Betyg: 4

I taket lyser stjärnorna

14-åriga Jennas mamma är cancersjuk, och hoppet om tillfrisknande blir allt svagare. Hur handskas man med en tärande vetskap om att man snart ska lämnas ensam?

Lisa Siwes filmatisering av boksuccén med samma namn är både tonsäker och osentimental. Skådespeleriet är på alla plan briljant, främst imponerar de unga flickorna i huvudrollerna.

JH

Benjamin Buttons otroliga liv

Benjamin Button föds gammal och dör ung - han åldras baklänges. Den fasta punkten i hans märkliga tillvaro blir Daisy, och deras vägar korsas vid flera tillfällen.

Att vi alla föds och dör ensamma är inte purfärskt stoff, men står inte i vägen för filmens värme, hjärta och storslagna romantik. Lägg därtill ett lyckat huvudrollspar i Brad Pitt och Cate Blanchett.

HN

Australia

Australia är en överdådig skapelse, och regissören Baz Luhrman är väldigt duktig på att spela på känslosträngarna. Dessvärre är filmen i längsta laget och inte helt konsekvent i själva tonen i berättandet.

PE

Betyg: 3

Slumdog millionaire

Jamal, en ung man uppvuxen i slummen i Bombay, är i final i tv-programmet Vem vill bli miljonär. Men hur kan han veta svaren på så många frågor? I tillbakablickar från Jamals uppväxt får vi se hur han genom livserfarenhet lärt sig svaren.

Berättargreppet är kul och tempot högt, så det är lätt att ryckas med. Danny Boyle har dock inte kunnat bestämma sig för om han vill göra lättsam Bollywoodfilm på engelska eller socialrealism à la Trainspotting i ny miljö.

HN

Män som hatar kvinnor

Journalisten Mikael Blomkvist och socialt handikappade men högintelligente hackern Lisbeth Salander utreder vad som hänt en försvunnen brorsdotter till en av Sveriges rikaste affärsmän. Metodiskt närmar sig duon den hemska sanningen.

Både Michael Nyqvist och Noomi Rapace gör bra ifrån sig i sina bärande roller. Problemet är att deckardramat rullar på i alltför maklig takt.

JH

The International

Clive Owen spelar Interpol-agent på jakt efter sanningen om de skumraskaffärer som en schweizisk storbank sysslar med. Ett stycke kompetent nutidsthriller med stabila rollprestationer.

JH

Bedtime stories

Adam Sandler spelar hotellvaktmästaren Skeeter, vars godnattsagor han berättar för syskonbarnen tycks bli verklighet. Åtminstone när ungarna själva bättrar på historierna.

Fantasisekvenserna uppfyller den kulhetsfaktor målgruppen har rätt att begära, men Sandler är tröttsamt enkelspårig.

PE

Bolt

Disneys nya film är en trygg och förutsägbar historia om hunden Bolt, som tror han har superkrafter. Sannolikt är det små barn och hundälskare som njuter mest av Bolt.

JH

Valkyria

Året är 1944 och överste Claus von Stauffenberg ingår i en grupp höga officerare som ska mörda Hitler. Regissören Bryan Singer skakar liv i det politiska spelet och Tom Cruise gör en engagerad insats som von Stauffenberg.

PE

Lasse-Majas detektivbyrå

När Lasse-Maja går från populär julkalender till långfilm präglas helheten av både varsam och omsorgsfullhet och naturlig spänst. Ett skojigt, fantasifullt och traditionellt matinéäventyr.

PE

Betyg: 2

Hundpensionatet

Två föräldralösa ungdomar med bedrövliga styvföräldrar hittar ett nedgånget lyxhotell där några hundar satt bo, och förvandlar stället till ett hundpensionat.

Gänget bakom filmen har förlitat sig på att de söta och gulliga hundarna ska göra jobbet, och de har också mer utstrålning än huvudrollsparet.

PE

Borta bäst, hemma värst

Brad och Kate försöker undvika familjesammankomster under julen, men denna gång misslyckas de och tvingas umgås med sina originella släktingar. En småputtrigt lustig parentes med ett imponerande gäng före detta Oscarsvinnare i rollistan.

PE

Betyg: 1

Friday the 13th

Nyinspelningen av Fredagen den 13 är snyggare och mer påkostad än originalet, men är varken särskilt spännande eller underhållande.

PE

Rosa pantern 2

Vuxna män som får gräddtårtor i ansiktet och klär sig i ballerinadräkt är bara två av många misslyckade lustigheter i detta humorbefriade försök till slap stick-film.

JH

HN: Håkan Norberg, JH: Janne Hallman, PE: Peter Eliasson

Mer läsning

Annons