Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans på väg mot explosionen

Annons
De gastkramande ögonblicket innan något oerhört dramatiskt ska hända. Det är utgångspunkten för koreografen Örjan Anderssons nya verk "Ready to explode" på Dansens hus. Dansarna spänner sina muskler till det yttersta, när kommer urladdningen?


- Det är ju inte säkert att det blir någon explosion, säger Örjan Andersson underfundigt, men han vill inte avslöja hur det går.

Explosion eller inte, är inte det avgörande. Det är spänningen vi känner i luften, i kroppen innan det vi tror ska ske verkligen inträffar som är utgångspunkten för hans nya helaftonsverk.

- Spänning, eller ännu hellre anspänning som inte för tankarna till Hitchcock, är det tillstånd jag och de fem dansarna har studerat i den här processen. Om man räknar ner från 10 till 0 innan den stora urladdningen ska komma, så är det just det där ögonblicket mellan 1 och 0, vi har velat fånga.

Dans är rörelse, men spänningstillstånd upplever vi oftast som ögonblick av ickerörelse. Hur gestaltar man det?

- Vi märkte att en anspänning av kroppen ger med sig ganska snabbt och övergår i ett slags väntan. Man måste ha mycket rörelse med sig för att nå ett tillstånd av ickerörelse igen, förloppet måste upprepa sig.

Vad det är för spänningar dansarna bär inom sig vill han inte definiera. Ilska, rädsla, sexualitet, allt finns med, menar han.

- Det handlar om hur vi förhåller oss till varandra. Hur en dansare kopierar en annans rörelse. Det ligger en anspänning i hur man riktar sin blick mot en annan människa, säger Örjan Andersson och spänner ögonen i mig.

- "Ready to explode" kan också ses som en spegling av den anspänning vi alla lever i livet igenom. Genom att vi vet att vi ska vi dö.

Egentligen tycker inte Örjan Andersson om att tala om sina färdiga verk.

- Jag vill inte kleta ned dem med en massa bilder som åskådaren sedan ska sitta och leta efter. Jag vill att betraktaren ska se mina verk som när man lyssnar till musik, bara ta in, säger han.

"Ready to explode" framförs av en kvinna och fyra män ur Örjan Anderssons eget kompani Andersson Dance. "Fem fantastiska konstnärer", betygsätter han dem. Könsammansättningen av ensemblen har annars ingen betydelse i verket.

- I mitt förra verk var det en ensam man och fem kvinnor, nu är det en ensam kvinna bland män. Det som är speciellt här är att Annika Hyvärinen är huvudet längre än killarna och skulle kunna äta upp dem till frukost, det är klart att det ger en viss spänning.

Embryot till "Ready to explode" föddes hos Örjan Andersson i ett konstgalleri i Stuttgart där kompaniet framförde förra årets verk "We dream of simple lifes". Han blev gripen en av installation av

den tyska konstnären Rebecca Horn.

- Som jag läste verket uttryckte det anspänning, ett ord som fastnade i mina tankar och som jag fick lust att översätta till kroppar och rörelser, säger han.

Utmärkande för alla Örjan Anderssons verk är att han sätter dansen i främsta rummet.

- Jag har nog missat det där crossovertåget när man blandar dans med teater, musikal, cirkus och akrobatik. Jag håller mig till den rena dansen, där finns så mycket att undersöka att det räcker för min livstid, säger han.

Örjan Anderssons koreografistil brukar kallas musikalisk. Under de senaste sju åren har Sjostakovitj stråkkvartetter återkommit gång på gång i hans verk. Han har hittills gjort dans av tre av tonsättarens 15 kvartetter för olika kompanier, bland annat i Haag, Bern, Madrid, Göteborg och Malmö. Nu ska han i samarbete med Norrlandsoperan i Umeå för första gången sätta samman dessa till ett sammanhållet helaftonsverk.

- "Triptyk" är arbetsnamnet på detta gigantiska projekt med tolv dansare och orkester som får premiär i Umeå i november nästa år. Vi arbetar också på att få ut den på turné till Belgien och Norge, säger Örjan Andersson.

Redan nästa vecka ska Andersson Dance framföra "Ready to explode" på scenkonstmässan Cinars i Montreal i Kanada. Föreställningen är utvald i Kulturrådets satsning på att föra ut svensk dans och performance i världen. (PM)


"Ready to explode" av Örjan Andersson

- får urpremiär på Dansens hus i Stockholm den 9 november.

---

Till våren turnerar Andersson Dance i Sverige med Örjan Anderssons verk "We dream of simple lifes" till följande orter:

20/3 Västerås, Konserthuset

22/3 Gävle, Gävle Teater

24/3 Härnösand, Härnösands Teater

26/3 Linköping, Konsert och Kongress

Mer läsning

Annons