Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Del av ett filmiskt mirakel

Annons

För ett och ett halvt år sedan spelades de första scenerna i John O Olssons film "Miraklet i Viskan" in. Då var det Rolf Lassgårds karaktär Bjarne som satt i en eka i Ljungan alldeles nedanför långhuset. Redan då kunde man känna av den familjära stämningen i filmteamet och även hur hela byn engagerats och på något sätt fått en naturlig roll i filmen.

I förra veckan drog inspelningarna i gång igen och den här gången är det fler skådespelare och fler människor i gång i produktionen. När ST besöker inspelningen har handlingen förflyttats till framsidan av långhuset, alldeles vid vägen och bara några meter från järnvägen.

En scen filmas när Bjarne bråkar med en åkare, spelad av Haine Haraldsson som kommer från Viskan, om kontantbetalning för en frakt.

– Min hund Challe är med, han har fått namnet efter hockeytränaren. Han heter Roger i filmen, säger Haine.

I samma scen är två unga tjejer från Ljungaverk och Sundsvall med. Det är tioåriga Andrea Vikman och 17-åriga Evelina Alexandersson gör båda långfilmsdebut och spelar Rolf Lassgårds och Lia Boysens döttrar.

– Jag fick rollen via kontakter hit och dit och genom en ansökan via Kristin Melander, säger Evelina Alexandersson.

Hon har en del erfarenhet av teater sedan tidigare, hon har bland annat spelat Pippi Långstrump och i Ture Sventon. Evelina var även med som statist i Andreas Öhmans film "Bitchkram". Där fick hon lite erfarenhet av filminspelningar och var inte speciellt nervös över att spela mot kända skådespelare.

– Jag gör mitt bästa och hade träffat alla innan vi började här. Man är så inne på att man är skådis själv. Man tar det som det kommer. Det är det som John tycker är bra med mig.

Hon har inte hunnit förbereda sig så hemskt mycket men verkar bekväm med det och sin karaktär i filmen.

– Moa är lite mer eftertänksam än mig, men hon har sina grejer. Det är lite jobbigt för henne också. Jag fick manus för några veckor sedan när jag var i Stockholm och kollade på Justin Bieber. Då ringde John och frågade om jag kunde komma och hämta det.

Evelina har sedan hon var liten sagt att hon velat bli skådespelare. Även om många andra tankar flugit genom huvudet har hon varit säker på att hon vill jobba med människor.

– För varje dag som går känns mer som min grej. Drömmen är att få fortsätta med det här teamet och göra långfilm.

Andrea Wikman sökte rollen som Fanny på skolan och fick komma och spela upp en scen. Sedan dröjde det ett år innan hon fick spela rollen.

– Det är jätteroligt. Mina kompisar kallar mig för filmstjärnan på skoj, säger hon.

Andrea Wikman har bara spelat lite teater innan på skolan och filmsituationen är inte helt lätt all gånger.

– Jag vill titta in i kameran hela tiden, säger hon.

Nästa år är det premiär för "Miraklet i Viskan". Något som de båda tjejerna inte riktigt har reflekterat så mycket kring.

– Det tar jag då, säger Evelina Alexandersson.

– Det kommer att kännas jättekonstigt. Jag tycker att det känns pinsamt att se mig själv på en mobilvideo, säger Andrea Wikman.

Mer läsning

Annons