Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är rätt skönt att skratta åt eländet"

/

Vi känner honom som den där långa roliga killen. Men Claes Månsson har mycket mer på sin repertoar.
Han åker land och rike runt med soloföreställningen "Bäst före" som kommer till Sundsvall den 19 oktober.
– Den handlar om att bli äldre, säger han.

Annons

Claes Månsson är göteborgaren som kanske blivit mest känd för sina insatser i humorgänget Lorrys program och filmer. Men 63-åringen har mer än så på sitt cv. Han utbildades vid Scenskolan i Stockholm och har sedan 1985 varit en del av Dramatens ensemble. Bland uppsättningarna han gjort kan nämnas Kronbruden och i väntan på Godot. Han gjorde även en kritikerrosad insats som Willy Loman i "En handelsresandes död" i regi av Thorsten Flinck på Teater Plaza.

Nu är Claes Månsson ute med enmansföreställningen "Bäst före?!", som kommer till Sundsvall och Tonhallen den 19 oktober. Det är en komisk monolog om att åldras, som bygger på boken av Richard Fuchs. Där ställer Månsson frågor som "Hur gammal är du? 30, 50, 70? Vet du inte? Kan du läsa utan glasögon? Kan du läsa med glasögon? Har du glömt om du har glasögon? Hur ändrar vi oss med åldern?"

– Den är väldigt, väldigt rolig att spela. Man är själv på scenen men har publiken som medspelare. Jag har fått bra gensvar, mer än jag trodde, säger han.

Efter föreställningarna kommer folk fram och säger att de känner igen sig.

– Det handlar om att bli äldre. Det är rätt skönt att skratta åt eländet, säger Claes Månsson.

Själv började inte Claes Månsson tänka på åldrandet förrän hann blev äldre. Upp till dess att han var 30 år reflekterade han väldigt lite över det.

– Det är olika faser hur man ser på det. När jag var yngre kanske jag bara märkte det genom att jag fick köra moppe när jag var 15 och gå på bolaget när jag var 20, säger han.

Även om föreställningen bygger på en bok, har manuset, som skrivits av Krister Classon från Stefan och Krister, förändrats för att passa Claes Månsson.

– Det blev en process när vi började repa. Krister hade en del personliga reflektioner. Jag behöll visa och lade till några egna, säger han.

Claes Månsson tyckte ett tag att det var jobbigt att hela tiden vara känd som den roliga killen. Men inte nu längre.

– Nu förstår jag vilken glädje folk har av det. Folk kan komma fram och tacka för alla roliga stunder. På teatern får man inte riktigt den kontakten, säger han.

Mer läsning

Annons