Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tråkiga kriget

Annons

Militärtjänsten är bland det tråkigaste jag någonsin varit med om. Alltså själva tjänstgöringen. I övrigt hade vi ganska roligt tillsammans, men låtsaskrigandet och allt som hörde till var förlamande trist.

På film och tv framstår krig tvärtom ofta som något spännande. Förutom enstaka djupdykningar i krig och dess följder är populärkulturens bild av väpnade konflikter i regel väldigt actionfylld. Det är liksom antingen eller. Antingen djupt och politiskt eller glättigt och fartfyllt. Antingen Oliver Stone eller Michael Bay. Inget av alternativen liknar det som jag var med om inom den svenska militärtjänsten. Men nu händer något. Nu ger plötsligt populärkulturen samma bild av krig som jag och många med mig fick via låtsaskriget vi kallar värnplikt; psykiskt påfrestande leda och tristess.

Regissören Kathryn Bigelow, med filmer som Near dark (1987) och Strange days (1995) på meritlistan, har gjort The hurt locker (2008). Det är en skildring av Irakkriget ur en bombdesarmeringsgrupps perspektiv. Deras vardag är naturligtvis dramatisk, men mycket handlar filmen också om vad situationen – och all påfrestande väntan – gör med soldaterna. Filmen visades vid Göteborgs filmfestival tidigare i år, men svensk biopremiär är fortfarande osäker.

Ännu tydligare är tv-serien Generation kill, som har premiär i Sveriges television på fredag. Generation kill är producerad av amerikanska HBO och har tidigare visats i Canal plus. Bakom serien står upphovsmännen till The wire och i en av huvudrollerna ser vi Alexander Skarsgård.

Generation kill är en krigsskildring med höga ambitioner att visa Irakkrigets inledning som den verkligen var, ur de amerikanska marinkårssoldaternas perspektiv. Manuset, baserat på journalisten Evan Wrights rapporter från kriget, skildrar soldaternas väntan, vardagsbestyr och frustration under extrema, omänskliga förhållanden. Tristessen skapar ömsom desperation och hemlängtan och ömsom blodtörst och längtan efter att det ska hända något, vad som helst, bara det händer något.

Man hittar inga svulstiga tal om krigets fasor, ingen genomskinlig politisk agenda. Man hittar inte heller den glättiga actionversionen av krig, där det tycks vara lustfyllt att springa omkring och skjuta andra människor. I Generation kill finns bara tristessen och det omänskliga i situationen – och det säger ohyggligt mycket.

Värnplikten var kanske inte så missvisande ändå. Krig är förvisso horribelt på många andra sätt, men för soldater från västvärlden handlar en stor del om att klara tristess under press.

Det första avsnittet av sju av Generation kill visas på fredag klockan 22.30 i SVT2. Och just det, Alexander Skarsgård gör sig jättebra (han har fått till sin amerikanska perfekt) bredvid James Ransone, känd från den andra säsongen av The wire.

Mer läsning

Annons