Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsmetall med humor

"Norrländsk tv-spelsdöds som är grymma live lever fortfarande på den demo de släppte för tio år sedan."

Så benämner releasefestande huvudbandet My own grave den egenvalda supporten Hellmasker, som gör ett exklusivt framträdande på Club Deströyer.

Annons

För tio år sedan släppte Hellmasker demoskivan "Probably the best band in the world" och med den ambitionsnivån är det kanske svårt att överträffa sig själva. Men trots sparsmakade demosläpp är gruppen aktiv och sågs inte minst på House of Metal i Umeå tidigare i år.

Gitarristen Nick Sundqvist beskriver gruppens sound som en blandning mellan döds, grind och käng, medan Hellmasker för andra mest blivit känt som tv-spelsdöds.

– Om det är en bra beskrivning vet jag inte, men en kul benämning är det i alla fall! Vi har ju en del låtar som baserats på diverse tv-spel, förklarar gitarristen, som vid sidan av strängbändandet även är Sverigeledande när det gäller att plocka poäng i Xbox 360-spel.

Att man således har låtar som Resident Evil-relaterade The knob turns,but the door won´t budge är således inte så förvånande. Allt är emellertid inte bara tv-spel, Hellmasker har många år på nacken och flera i bandet är även aktiva på annat håll.

– Allt började på fritidsgården på Hertsön 1993 med tre grabbar som ville vara tuffa och började spela döds som senare blev black metal bandet Necromicon vilket vi släppte tre plattor med. Zoid (gruppens trummis) lirar fortfarande med Satariel och jag lirar med stridsvagnen Depraved, berättar Nick.

Men han vet inte om han vill hålla med om att Hellmasker fortfarande lever på den tioåriga demon.

– Jag tror snarare det är vårat liveuppträdande som ger oss spelningar, vi levererar alltid ett jävla drag med mycket humor och så är vi allmänt stökiga, förklarar han och ger en hint om vad Deströyer-publiken har att vänta.

Även om det är livescenen som är gruppens styrka händer det mer på Hellmaskerfronten just nu.

– Vi ska faktiskt spela in nytt nu efter 10 år, så det ligger på tapeten just nu. Sen ska vi väl lira in nytt med Depraved snart hoppas jag, avslutar Nick.

Mer läsning

Annons