Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastnaglad i arbetarklassen

/
  • Charlize Theron som den utsatta gruvarbetaren Josey i North country, en film som räddas av strålande skådespelare.Foto: Scanpix

Filmstaden: North country Regi: Niki Caro I rollerna: Charlize Theron, Frances McDormand, Woody Harrelson, Richard Jenkins, Sissy Spacek, med flera

Annons

Effektiv och viktig dramatisering av ett historiskt rättsfall gällande sexuella trakasserier eller tillrättalagd amerikansk smet. Båda beskrivningarna gäller North country. Det första omdömet baserat på filmen som helhet, det andra på dess sista akt.
Josey, spelad av Charlize Theron, är lika fastnaglad i arbetarklassen som i den lilla industristaden där hon vuxit upp. Hon fick barn redan som tonåring. När hon blir slagen av sin man, far till det yngsta av hennes två barn, lämnar hon honom.
För att klara uppehället börjar Josey arbeta vid ortens järngruva. Där är hon och hennes kvinnliga kollegor i minoritet och minst sagt föraktade av männen, vars traditionellt helt mansdominerade arbetsplats ålagts att anställa även kvinnor. Bland männen finns både Joseys far och en gammal bekantskap från high school.
Charlize Theron gör mot alla odds människa av en karaktär som på papperet ser helt omöjlig ut. Josey är en offerkliché med extra allt, drabbad av de flesta otäckheter världen har att erbjuda, både privat och på jobbet. Trakasserierna i gruvan liknar mer tortyr än något annat och Josey får inget stöd vart hon än vänder sig.
Detta är en viktig poäng gällande alla illa behandlade minoriteter, men regissören Niki Caro tar i så att hela filmen är på väg att välta som den bajamaja en av gruvans kvinnor fångas inuti. Berättelsen räddas emellertid av sin strålande ensemble.
Alla inblandade gör inspirerade rollprestationer, från Theron i huvudrollen, via Frances McDormand som väninnan och fackarbetaren Glory, till Sean Bean som hennes man. Och inte minst Richard Jenkins och Sissy Spacek som Joseys föräldrar. Utan dessa goda insatser hade North country blivit den tillrättalagda smet den hela tiden riskerar att vara men nu bara är under den sista delen.

Mer läsning

Annons